Патронатна сім’я в Умані буде!

Кожна дитина має право зростати в родині. Якщо біологічні батьки не в змозі забезпечити необхідний рівень утримання і виховання, держава забезпечує альтернативу, переважно  у сприятливому сімейному середовищі.

У 2016 році Умань, в числі 4 інших міст України, за вибором Міністерства соціальної політики України, брала участь в експерименті із здійснення патронату над  дитиною. Патронат передбачає  виховання дітей, які вилучені з сім’ї тимчасово на строк від трьох місяців і більше. Догляд і виховання здійснюють патронатні сім’ї  – подружжя, в якому один із членів на професійній основі виконує обов’язки патронатного вихователя і отримує за це відповідну винагороду від держави. Тим часом соціальні працівники активно  працюють з біологічною родиною, щоб вивести її з кризи і повернути дитину.

Про те, що лише професійна допомога соціальних служб і фахівців усіх дотичних галузей можуть  забезпечити  право кожної дитини жити та виховуватися в родині, наголосила начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Галина Кучер під час робочої наради щодо подальшого функціонування патронатних сімей в місті Умані.

За інформацією Лариси Стриги, менеджера проектів Партнерства «Кожній дитині», на основі поданих учасниками експерименту рекомендацій, було сформовано відповідний Проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання здійснення патронату над дитиною», та детально виписано Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя, Порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини, Типовий договір про патронат над дитиною. 

Начальник служби у справах дітей Уманської міської ради Олександр Декарчук, та заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Світлана Мельник, детально проаналізували хід експериментальної програми в Умані, обговорили проблемні моменти та очевидні переваги патронату над дитиною.

– Ця нова форма соціальної послуги  стане допоміжною ланкою у роботі з родинами, які опинилися в складних життєвих обставинах, бо зменшить кількість дітей, які потрапляють після вилучення до інтернатних закладів, – зазначила Світлана Мельник .

– Головними вимогами до батьків, які бажають створити патронатну сім’ю, є наявність в одного з членів родини вищої освіти у галузі соціальної роботи, освіти, охорони здоров’я, соціальних наук, адже дітям, які до цього проживали в несприятливих умовах, потрібне і кваліфіковане виховання, і посилене  навчання, і батьківська турбота та увага,- зауважила Лариса Стрига.

На думку Олександра Декарчука, надзвичайно велике соціальне і моральне навантаження в умовах впровадження нової форми виховання дітей, беруть на себе соціальні служби та органи опіки.

Підсумовуючи, начальник управління праці та соціального захисту населення Галина Кучер зазначила, що найголовнішим критерієм вибору є інтереси дитини і її право виховуватися в родинній атмосфері, тому місто Умань і надалі братиме участь у впровадженні експериментального проекту, його подальшій деталізації і розробці. Більш того, нині активно будуть запрошуватися до участі нові родини, які мають бажання і можливість виховувати дітей на професійній основі.

ДО УВАГИ! Всі зацікавлені у створенні патронатної, прийомної сімї, дитячого будинку сімейного типу, тощо, можуть звернутися за довідками і роз’ясненнями в управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради за адресою: м.Умань, вул.Садова,9, каб. 27 тел. 4-04-06 та 5-05-47

img_1417 img_1416 img_1415 img_1412

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *