Субсидія є безповоротною державною допомогою

Заступник Міністра соціальної політики Віталій Мущинін, наголосив,  що отримання субсидії  не пов’язане і не тягне за собою зміни форми власності житла.

На сьогодні механізм оформлення субсидії дуже простий. Потрібні лише два документи : заява і декларація. Подати заявку можна і в електронному вигляді.

          «Громадянам, які не мають доходів для розрахунку субсидії, буде враховано умовний дохід в розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатної особи (з 1 травня 2016 року – 2900 грн.)», – пояснив Віталій Мущинін.

Також заступник Міністра наголосив, що державою зроблено крок назустріч тим людям, які орендують житло. Такі сім’ї, на підставі договору найму (оренди) житла теж можуть оформити субсидію і значно менше платити за комунальні послуги. Субсидія розраховується, виходячи з доходу зареєстрованих у будинку (квартирі) осіб і оформляюється на будь-кого з членів сім’ї. Варто наголосити, що наявність заборгованості з оплати за житлово-комунальні послуги не впливає на визначення права на призначення субсидії.

Громадяни, які отримували субсидію протягом 2015-2016 рр. автоматично отримуватимуть її в наступному  (2016-2017 рр.) опалювальному сезоні.

Водночас, фахівці аналітичного центру «Інститут міста» з’ясували, що в  2015 році кількість відмов у наданні субсидії становила 9%, за 5 місяців цього року вона зросла до 18%, тобто майже половина – 49% – тих, хто звернувся за субсидіями, отримали відмови.

Міністр  соціальної політики Андрій Рева: „Головна причина, через яку  вам можуть відмовити у наданні субсидії, –  одноразове придбання певного товару на суму від 50 тисяч гривень і більше. При зростанні кількості субсидіантів з 1,7 мільйонів до 5,5 не повинно було зрости й число тих, кому відмовлять? Збільшення кількості  субсидіантів відбулось майже у чотири рази. А зростання відмов – в два рази. Це прийнятний показник”.

Факт  покупки на суму в 50 тисяч гривень претендент на отримання  субсидії  повинен декларувати у  відповідній заяві.  Але, до речі, далеко  не всім, навіть у випадку  подібної покупки, відмовляють.  

Рішення приймаються комісією. 

 Чи можливо приховати факт дороговартісної покупки? Пишучи заяву на субсидію, людина зобов’язується це  декларувати. Але для вияснення правдивості даних соціальні інспектори звертаються до фіскальних служб.  Усе відслідковується і  вираховується. І 18% відмов  якраз  пов’язано з відповідними висновками  комісій.

 

Джерело: офіційний сайт Міністерства соціальної політики України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *