Зміни в законодавстві щодо статусу учасників АТО

Начальник відділу соцполітики Департаменту соціальної та гумантірної політики Міноборони України Сергій Кучеренко повідомив про нововведення, передбачені законом під час надання\позбавлення особи статусу учасника бойових дій у зоні АТО.

За його словами, на виконання доручення Прем’єр-міністра України, з метою унеможливлення отримання статусу учасника бойових дій особами, які не брали участі у бойових діях та вдосконалення критеріїв його встановлення і Порядку надання розроблено проект Постанови. Змінами до Порядку передбачається надавати статус учасника бойових дій особам у разі залучення їх до проведення АТО на строк не менше, ніж 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів перебування в районах її проведення.

Бійців АТО позбавлятимуть статусу учасника бойових дій за пияцтво

Міністерство оброни планує розширити повноваження комісій з ненадання та позбавлення статусу учасника АТО. Відповідний проект Постанови внесено на розгляд Уряду: військовослужбовці, які вчинили військове адміністративне правопорушення, а також інших осіб (працівників, осіб рядового та начальницького складу, осіб зі складу добровольчих формувань) позбавлятимуть статусу за вживання спиртних напоїв та перебування в нетверезому стані від будь-яких інших токсичних чи наркотичних речовин в період участі в АТО. Планується поширити дію Постанови і на осіб рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення АТО, Державної фіскальної служби. Ця зміна в законодавстві стає тим більш актуальною після оприлюднення головним військовим прокурором України  Анатолієм Матіосом даних про небойові втрати української армії. За його словами : “Більше тисячі убитих, більше трьох тисяч поранених. Нестатутні відносини, небойові втрати як безповоротні, так і санітарні – вони мають вражаючі цифри. І це – наслідок війни, посттравматичного синдрому, відсутності громадського прийняття”, – зазначив він. За його словами, мова йде про самогубство, алкоголізм, необережне поводження зі зброєю, нестатутні відносини.

(за матеріалами Урядового порталу http://www.kmu.gov.ua)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *