ПФУ: ситуація складна, але не безнадійна

"Фінансова ситуація Пенсійного фонду непроста, але я переконую всіх, що ніякої катастрофи в Пенсійному фонді не буде –  заявив віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко. За його словами, пенсіонерам нема чого хвилюватися, тому що держава забезпечить своєчасну і в повному обсязі виплату всіх пенсійних зобов'язань перед громадянами. Необхідні кошти для цього в державному бюджеті є. Більше того, є кошти і на підвищення мінімальної пенсії з травня, і кошти на підвищення мінімальної пенсії, яке відбудеться 1 грудня 2016 року".

Разом з тим, ніхто не приховує і того, що проблеми є. Міністерство соціальної політики, реалізовуючи покроковий Операційний план Уряду, перебуває у стані пошуку способів скорочення дефіциту Пенсійного фонду, що в цьому році складає 145 млрд гривень. Це одна з ключових проблем, що її просить вирішити Міжнародний валютний фонд. З 1 січня 2017 року планується запуск пенсійної реформи і ряд пропозицій вже узгоджені з МВФ. На черзі розширення бази оподаткування єдиним соціальним внеском, часткова легалізація сектору тіньових зарплат і збільшення сплати ЄСВ з мінімальної зарплати.

Міністр соціальної політики Андрій Рева наголошує на тому, галузь буде долати виклики і працювати на перспективу: «У нас 26 мільйонів дорослого, працездатного населення, з них 16 млн. – зайнятого. Пенсіонерів – 12,5 млн. чоловік. Із 16 мільйонів зайнятих платять єдиний соціальний внесок приблизно 10 млн. чоловік. Тобто, перше, що напрошується, це – збільшити кількість платників ЄСВ. Адже і вони будуть пенсіонерами ”, – вважає Міністр.

 На думку Андрія Реви, „у тіні” сьогодні знаходиться не менше 10 мільйонів чоловік, частина з них працює за кордоном:  « Аби легалізувати цих людей ми підготували законопроект, згідно з яким відв’яжемо визначення розміру першого тарифного розряду від розміру мінімальної заробітної плати. За нашими підрахунками, цей крок виведе з тіні майже 2,5 млн чоловік. Це також майбутні платники ЄСВ. А тепер про саму ставку ЄСВ. Ми її не плануємо змінювати, але встановимо фіксований мінімальний соціальний внесок. Тобто із 1450 грн мінімальної зарплати роботодавець платить 320 грн єдиного соціального внеску. Ми ж пропонуємо встановити фіксований мінімальний соціальний внесок не 320, а 640 грн із зарплат до 2900 грн. Отже, зарплата у 2900 грн – це 640, зарплата у 2000 – це 640, у 1500 грн – це 640 грн ЄСВ. А от коли роботодавець платитиме своєму працівнику 3000 грн, то ставка ЄСВ складе для нього 22%. Таким чином, платити зарплату менше двох прожиткових мінімумів не буде сенсу. До речі, сьогодні 30% працюючих отримують мінімальну заробітну плату”.(за матеріалами офіційного сайту Міністерства соціальної політики   http://www.mlsp.gov.ua)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *