Вечір пам’яті Тамари Щербатюк

19 червня 2015 року на Першому Національному каналі телебачення був організований вечір, присвячений 40 днів світлій пам’яті Тамари Володимирівни Щербатюк – засновниці та незмінній ведучій програми "Надвечір'я" на цьому ж каналі.

Ведуча народилася у Вінниці 1936 року в журналістській родині. Її батько був радіожурналістом, у повоєнний час він був завідувачем кореспондентським пунктом Всесоюзного радіо в Києві. Тамара Володимирівна пішла його шляхом – закінчила факультет журналістики Київського державного університету імені Тараса Шевченка.

«Після закінчення університету мріяла про газету, а потрапила на Київську студію. І тоді телебачення мене буквально заворожило, – писала вона у своїй автобіографії. – Вела передачі для дітей і молоді у прямому ефірі, через роки – "Надвечір'я" знову у прямому ефірі, а коли почали записувати, то в режимі живого ТБ. Лише прямий ефір може дати дивовижне відчуття безпосереднього спілкування з глядачем, і це залишається на все професійне життя».

Пані Щербатюк працювала на українському телебаченні з 1950-х років, практично від його заснування. У 60-ті роки була в ефірі першою журналісткою з фаховою освітою. Вела першу розважальну молодіжну програму «Інтерклуб», у 1960 році була однією з ведучих першого телемосту Київ – Москва.. Навчалася в університеті ім. Шевченка. Створила понад 700 ТВ-програм. Викладала тележурналістику в університетах — кіно й телебачення ім. Капенка-Карого та ім. Шевченка.

З 1960-х років викладала на факультеті журналістики Київського державного університету імені Тараса Шевченка і в театральному інституті імені Івана Карпенка-Карого. Була причетна до створення першої кафедри телебачення і радіомовлення в Україні, до написання перших програм, планів зі спеціалізації «телевізійна журналістика»; захистила дисертацію, де вперше досліджувалося ТБ України як єдина система ТБ Києва (на ті часи – Республіканського ТБ) і 16 наявних тоді телестудій. Віднайшла і вперше оприлюднила не лише факт існування, а й особливості функціонування телебачення в Києві у 1939-1941 роках.

Серед її студентів – Олександр Ткаченко, Олена Фроляк, Ігор Моляр, Костянтин Грубич.

У 1988 році створила авторський проект програми для літніх людей «Надвечір'я», яка існує вже 27 років і є найстарішою програмою на українському ТБ. До останнього моменту вела цю програму. Тут розповідала про долі людей, запрошувала гостей. У власному музеї збирала нагороди, подарунки та листи від глядачів.

Тамара Щербатюк – заслужений працівник культури України, кавалер ордену княгині Ольги.

У ніч на 15 травня на 79-му році життя обірвалось життя корифея українського телебачення.

Тамара Володимирівна неодноразово була в Умані, зокрема почесним гостем муніципального благодійного Балу «Кохання. Весна».

Була налагоджена співпраця програми «Надвечір’я» з клубом ветеранів війни та праці «Надвечір’я», який вже майже 20 років існує при управлінні праці та соціального захисту населення.

Тамара Володимирівна двічі готувала програми про уманські клуби пенсіонерів. Запрошувались на Перший національний канал представити клубів «Надвечір’я», «Калинонька» та «Оптиміст».

Тому на вечорі пам’яті Тамари Володимирівни наші члени клубу ветеранів «Надвечір’я» пом’янули світлу людину добрими словами та душевною українською піснею, яку вона любила.

Світла пам'ять корифею українського телебачення!