Зміни в порядку надання населенню субсидій

Закінчився опалювальний період, і у мешканців міста- одержувачів житлової субсидії закономірно виникає питання, як буде призначена субсидія на наступний термін, які відбулись зміни в законодавстві щодо призначення субсидій.

Повідомляємо, що з травня 2016 року 8,8 тис. заявникам, в яких термін дії субсидії не закінчується буде проведено автоматичний перерахунок субсидій без звернень громадян на неопалювальний період.

Одержувачам субсидії, термін дії яких закінчується в квітні 2016 року, а це 9,3 тис. сімей, буде зроблено нове призначення субсидії з врахуванням доходів за 2015 рік, на новий термін, на наступних 12 місяців,  без особистого звернення заявника.

Для осіб, які проживають в приміщенні без реєстрації на підставі договору найму, субсидія на наступний термін призначається лише за особистим зверненням на строк дії договору найму (оренди) житла, але не більше, ніж на 12 місяців з місяця звернення.

Повідомлення про  призначення субсидії на наступний період буде доставлено за місцем проживання державним підприємством поштового зв’язку «Укрпошта».

За результатами проведеного аналізу надання пільг і субсидій в минулий опалювальний період Урядом переглянуто соціальні нормативи споживання житлово-комунальних послуг та прийнято постанову Кабінету Міністрів України  від 27 квітня 2016 р. № 317, якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 року № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування».

З 1 травня 2016 р. для одержувачів пільг і субсидій норма використання природного газу для індивідуального опалення становить 5,5 куб. метрів природного газу на 1кв. метр опалювальної площі на місяць(було –7 куб. метрів).

Норма газу лише для газової плити становить 7,1 куб. метра на одну особу на місяць (було – 9 куб. метрів), а за наявності газової плити та газового водонагрівача – 14 куб. метрів на одну особу на місяць (було – 18 куб. метрів).

Інші нормативи не змінено.

Також удосконалено порядок надання пільг і субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 27 квітня 2016 р. № 319, якою внесено зміни в Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Внесені суттєві зміни стосовно обрахування доходу для призначення субсидії:

– при призначенні субсидії до сукупного доходу не буде враховуватися державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та допомога внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг;

– субсидія призначається, виходячи з розміру середньомісячного сукупного доходу осіб за попередній календарний рік. Виключено право призначати субсидію на основі середньомісячного сукупного доходу осіб за три місяці, що передують місяцю, з якого призначається субсидія;

– для працездатних осіб, середньомісячний дохід яких менший від прожиткового мінімуму, в тому числі осіб, які отримують допомогу по догляду за інвалідом 1 групи або особою, яка досягла 80-річного віку, у розрахунок субсидії  включається місячний дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. В травні 2016 року – 1450,00 грн. х 2 = 2900,00 грн. (було – на рівні одного прожиткового мінімуму);

В окремих випадках за рішенням комісії по призначенню соціальних допомог  для осіб, що опинилися в складних життєвих обставинах, у розрахунок субсидії може включатися місячний дохід на рівні одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб у відповідному періоді;

– для студентів, які мають батьків, зареєстровані в житловому приміщенні самі та навчаються за денною формою навчання і не одержують стипендію, та осіб, які перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні і не одержують допомогу по безробіттю, у розрахунок субсидії за кожний місяць включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб у відповідному періоді ( з травня 2016 року – 1450,00 грн.). До травня 2016 року враховувалися фактичні розміри стипендії чи допомоги;

– для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку

– першої групи, незалежно від отриманих (неотриманих) доходів, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, (було – один прожитковий мінімум);

–  другої групи  – трьох розмірів  прожиткового мінімуму (було – 2 прожиткових мінімумів);

третьої групи – чотирьох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб (було – 3 прожиткових мінімумів).

З 1 травня 2016 року розмір прожиткового мінімуму на особу в розрахунку на місяць змінився і становить 1399,00 грн. Це впливатиме  на визначення розміру обов'язкового відсотку платежу при призначенні субсидії.

 Нагадуємо, що обов'язковий відсоток розраховується індивідуально для кожної сім'ї за встановленою формулою і залежить виключно від доходів сім’ї:

   -середньомісячний дохід на одну особу за попередній календарний рік ділиться на прожитковий мінімум на одну особу (з 1 травня 2016 року – 1399,00 грн);

  – результат ділиться на базовий коефіцієнт 2;

   – після чого отримана цифра множиться на базовий коефіцієнт 15 %.

Після цього розраховується розмір обов’язкового платежу: обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.

Наприклад:

1. За призначенням субсидії звернулась сім’я (чоловік, жінка і неповнолітня дитина), яка проживає у двокімнатній квартирі і дохід якої в місяць становить  4000 грн. Вартість комунальних послуг в неопалювальний період – 590,00 грн. щомісячно.

Визначаємо обов’язковий відсоток платежу:

4000 : 3 особи = 1333 грн.

1333: 1399 : 2*15= 7,15 %

Визначаємо розмір обов’язкової плати сім’ї:

4000 * 7,15% = 286,00 грн.

Розмір субсидії становитиме

590 – 286 = 304 грн.

2. За призначенням субсидії звернулась сім’я, що складається з двох  непрацюючих пенсіонерів, яка проживає у приватному газифікованому будинку і дохід якої в місяць становить  2750,00 грн. Вартість комунальних послуг в неопалювальний період – 460,00 грн. щомісячно.

Визначаємо обов’язковий відсоток платежу:

2750 : 2 особи = 1375 грн.

1375: 1399 : 2*15= 7,37 %

Визначаємо розмір обов’язкової плати сім’ї:

2750 * 7,37% = 202,68 грн.

Розмір субсидії становитиме

460 – 202,68 = 257,32 грн.

Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення мінімальних норм забезпечення населення твердим паливом і скрапленим газом та граничних показників їх вартості для надання пільг і житлових субсидій за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам», розпорядженням Черкаської обласної державної адміністрації від 15 квітня 2016 року № 3, яке набуло чинності з дня оприлюднення в газеті «Черкаський край» від 13.05.2016р. №37-38 затверджено натуральні норми забезпечення населення твердим паливом і скрапленим газом та їх вартість, відповідно до яких населенню надаються житлові субсидії готівкою.

При призначенні житлової субсидії готівкою в 2016 році застосовується ціна твердого палива – 1530 грн. 06 коп. за одну тонну, при нормі використання 2 тонни на домогосподарство; ціна скрапленого газу – 196 грн. 30 коп. за один балон, при нормі

  • два балони на рік для сімей, що складаються з однієї-двох осіб,
  •  три балони для сімей з трьох-чотирьох осіб,

чотири балони для сімей з  п’яти і більше осіб.

На даний час управління здійснює призначення субсидії на оплату житлово-комунальних послуг та придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива на 2016 рік 211 сім’ям.

За бажанням громадян призначена сума субсидії виплачується у відділенні поштового зв'язку чи перераховується на їх рахунок у банківській установі.

Хвилює одержувачів субсидій і питання щодо невикористаних сум субсидій на оплату опалення.

Змінами до Положення передбачено, що за підсумками опалювального сезону невикористані суми субсидії внаслідок економного споживання енергоресурсів повертаються до державного бюджету.

При цьому, з метою стимулювання громадян до економного споживання послуг частину невикористаної суми субсидії в еквіваленті вартості 100 куб. метрів природного газу (688 грн.) або в еквіваленті 150 кВт /год електричної енергії (у разі використання їх для індивідуального опалення106,5 грн.) зараховуються як оплата послуг на наступні розрахункові періоди.

Ще раз звертаємо Вашу увагу! Звертатись за перерахунком субсидії необхідно тільки у разі, якщо у Вас  відбулись зміни у складі зареєстрованих в приміщенні, зміни у наданні житлово-комунальних послуг, купівлі товарів на суму понад 50 тис. грн.

За відсутності зазначених змін особисто звертатися за призначенням субсидії на новий період не потрібно. Управління зробить призначення субсидії без Вашого звернення, на підставі попередньої заяви. Всі дані про розмір Ваших доходів за 2015 рік та про розмір платежів за житлово-комунальні послуги будуть отримані управлінням  на запити.

Під час призначення субсидії без звернення громадян на наступний період, сім’ям, яким субсидія призначалась на підставі рішення комісії, переглядатись зазначені рішення комісії не будуть.

Рішення комісії потребують лише звернення стосовно обрахування доходу.

Заява та декларація на призначення субсидії вперше можуть бути надіслані поштою або в електронній формі з використанням електронного цифрового підпису. Якщо відсутній електронний цифровий підпис громадянина, субсидія розраховується лише після особистого підпису заявником зазначених документів у місячний строк.

Вся інформація щодо призначення субсидії розміщена на сайті управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради: www.umanupszn.gov.ua

За більш детальною інформацією просимо звертатися за адресою: вул. Садова, 9, каб. № 1, 1А, 4  та за телефонами 3-68-42,  3-45-26.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *