Що людину чекає?

Кожна людина, досягнувши пенсійного віку, має надію після закінчення трудової діяльності отримати достойну пенсію. Але, на жаль, не завжди їх очікування виправдовують себе, тому все частіше і частіше, як у молоді, так і у людей старшого віку виникає питання: «Що ж нас чекає в майбутньому?». 

Після запровадження пенсійної реформи, починаючи з 1 січня 2018 року, відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»  діють нові правила в призначенні пенсії за віком, тобто пенсія за віком призначається у 60 років за наявності страхового стажу не менше 25 років. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватись на 1 рік, і в 2028 році, аби отримати пенсію за віком в 60 років необхідно буде мати 35 років страхового стажу.

До 1 січня 2018 року страховий стаж, який був необхідний для призначення пенсії, становив 15 років. Збільшуючи кількість необхідного стажу для призначення пенсії, держава намагається таким чином вплинути на те, щоб людина офіційно працевлаштовувалась та мала достатньо стажу для призначення пенсії.

Якщо в особи, яка досягла пенсійного віку (60 років), не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона має право обрати: допрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 60 до 63 років.

Ці правила діятимуть з врахуванням перехідного періоду підвищення пенсійного віку жінкам до 1961 року народження.

У 63 роки пенсія за віком як для чоловіків, так і для жінок призначатиметься у разі наявності страхового стажу тривалістю від 15 до 25 років. Кожні 12 місяців вимога до кількості страхового стажу збільшуватиметься на 1 рік до досягнення в 2028 році 25 – 35 років страхового стажу.

Починаючи з 1 січня 2019 року, особам, страховий стаж яких складатиме 15 років, пенсія за віком призначатиметься в 65 років.

Тимчасово, у період з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2020 року,  відповідно до постанови КМУ «Про затвердження Порядку призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату», буде призначатись тимчасова державна соціальна допомога у зв’язку з відсутністю страхового стажу 25 років, за наявності не менше як 15 років страхового стажу.

Зазначена тимчасова державна соціальна допомога призначається управлінням праці та соціального захисту населення з урахуванням майнового стану та середньомісячного сукупного доходу сім’ї. Допомога буде перераховуватись кожні шість місяців і виплачуватись до досягнення такою особою віку, з якого вона набуває право на пенсійну виплату.

Розмір тимчасової допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, і середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, який не може перевищувати 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. 

Крім того, особи, в яких відсутній страховий стаж тривалістю 15 років, мають право на призначення державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, після досягнення 65 років за умови, якщо вони:

  • не одержують пенсію або соціальні виплати, що призначаються для відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров’я на виробництві, відповідно до Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування  від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” та допомогу, що призначається відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам”;
  • є малозабезпеченими особами.

Розмір допомоги встановлюється, виходячи з рівня прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

За більш детальними роз’ясненнями можете звертатись за телефонами 4-04-20 та 3-72-79 або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою: вул. Садова, 9, кабінет № 17 та № 2.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *