Соціальні гарантії дітям з числа внутрішньо переміщених осіб

В Уманській міській територіальній громаді проживає 143 дитини з числа внутрішньо переміщених осіб, в тому числі 1 дитина, яка має статус дитини постраждалої внаслідок воєнних дій чи збройних конфліктів.

Діти з числа внутрішньо переміщених осіб та діти зі статусом дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, першочергово зараховуються до закладів дошкільної освіти державної та комунальної форм власності (постанова КМУ від 27.01.2021 № 86). Діти цієї категорії, які навчаються у дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних закладах освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності, забезпечуються безкоштовним харчуванням (Закони України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»,  «Про дошкільну освіту»,  «Про професійну (професійно-технічну) освіту», «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб»). Закон України «Про вищу освіту» передбачає дітям цієї категорії державну цільову підтримку для здобуття вищої освіти. 

Кожна дитини цієї пільгової категорії від народження до 18 років, а також студенти та учні денної форми навчання закладів вищої і професійно-технічної освіти до досягнення 23 років мають право на виплату адресної грошової допомоги (постанова КМУ від 01.10.2014 № 505).

Дітям, які зареєстровані як внутрішньо переміщені особи, надаються путівки у заклади оздоровлення та відпочинку на пільгових умовах (Закон України «Про оздоровлення та відпочинок дітей).

Передбачено взяття на квартирний та соціальний квартирний облік внутрішньо переміщених дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли 16 років, а також осіб з їх числа (Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа»).

Відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» забезпечується реалізація прав дітей з числа внутрішньо переміщених осіб щодо отримання соціальних послуг, забезпечення лікарськими засобами, надання необхідної медичної допомоги, влаштування у дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади.

Для отримання консультації щодо статусу внутрішньо переміщеної особи та усіх соціальних гарантій звертайтесь до управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради за адресою: вул. Садова, 9/5, кабінет № 27. Телефон для довідок 4 00 53.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *