Необхідний стаж для призначення пенсії

В Україні триває пенсійна реформа, що передбачає, зокрема, поступове збільшення стажу, необхідного для призначення пенсії за віком.

У 2021 році на пенсію за віком можуть вийти особи у віці 60 років за наявності страхового стажу не менше 28 років, у віці 63 років – в разі, якщо вони мають стаж від 18 до 28 років, у віці 65 років – зі стажем від 15 до 18 років.

Кожен рік ця цифра зростає на 1 рік, в результаті чого у 2028 році в 60 років зможуть вийти тільки ті особи, які матимуть 35 років страхового стажу, а в 65 ті, хто мають страховий стаж від 15 до 25 років (ст. 26 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»).

Якщо майбутній пенсіонер не працював певний час, не отримував доходи, з яких сплачувався єдиний внесок, чи працював «неофіційно», то такий період у страховий стаж не зараховується. Тож, якщо на момент досягнення віку, з якого призначається пенсія, особа не матиме необхідного страхового стажу, пенсію їй буде призначено після набуття необхідної кількості страхового стажу.

На жаль, за приблизними підрахунками в Україні в 2028 році тільки близько половини 60-річних зможуть вийти на пенсію вчасно. Іншим через брак стажу доведеться працювати до 63 або 65 років. Фактично кількість українців пенсійного віку, які не матимуть права на пенсію, буде рости з кожним роком.

Наприклад:

  1. Чоловік, 04.11.1960 року народження, звернувся з заявою щодо призначення пенсії 19.11.2020 року. На момент звернення має стаж 19 років 5 місяців.

Відповідно до ст.26 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» має право на пенсію за віком при досягненні 63 років.

  1. Жінка, 19.03.1960 року народження, звернулася з заявою 25.03.2020 року. На момент звернення має стаж 16 років 9 місяців.

 Відповідно до ст.26 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» має право на пенсію за віком при досягненні 65 років.

На сьогодні, особи, в яких відсутній страховий стаж тривалістю 15 років, мають право на призначення державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, після досягнення 65 років за умови, якщо вони:

– не одержують пенсію або соціальні виплати, що призначаються для відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров’я на виробництві, відповідно до Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” та допомогу, що призначається відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам”;

– є малозабезпеченими особами.

Також, допомогти у вирішенні таких ситуацій можливо за рахунок «придбання стажу» шляхом укладання Договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування (за попередні періоди) або договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (на майбутній період), який можна укласти не менше ніж на рік. Договір укладається з органами фіскальної служби. 

«Придбати» страховий стаж можуть і студенти, які навчаються, і не хочуть втрачати ці роки, і безробітні, які не працюють і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості, і люди, які працюють неофіційно та отримують зарплату в конвертах, і заробітчани.

За попередні періоди мінімальний страховий внесок за один місяць на сьогодні становить 2640 грн (22 % від мінімальної заробітної плати 6000 грн. х 2), а при заключенні договору на рік – 1320 грн. (22 % від мінімальної заробітної плати 6000 грн.).

За більш детальними роз’ясненнями можете звертатись до управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради за телефоном (04744) 4-04-20.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *