Закриття Міжнародного художнього симпозіум-пленеру «Мистецтво без обмежень»

24 серпня у День незалежності України в центральному сквері відбулося урочисте закриття Міжнародного художнього симпозіуму–пленеру «Мистецтво без обмежень», який проходив з 12 по 24 серпня 2020 року в місті Умань, та виставка робіт учасників пленеру.

За дорученням міського голови Олександра Цебрія з вітальними словами до учасників Міжнародного художнього симпозіуму–пленеру та запрошених  звернулися  Галина Кучер та депутат Уманської міської ради, член товариства дружби з зарубіжними країнами Анатолій Яценко.  Понад 60 учасникам, організаторам  вручено Подяки міського голови та товариства дружби з зарубіжними країнами.

Привітали всіх учасників та запрошених автор, натхненник та  куратор проекту Павло Ротар, голова громадської організації «Арт-Умань» Сергій Шандра, член Національної параолімпійської команди Республіки Білорусь, Іконописець Іван Петручик.

Реалізація  даного гранту стала можлива завдяки  підтримці Українського культурного фонду  та активній участі багатьох уманських інституцій: міського товариства дружби з зарубіжними країнами, управління праці та соціального захисту населення, відділу туризму, відділення інклюзивного соціально-реабілітаційного туризму Центру інтегрованих соціальних послуг міста Умані, відділу  культури, відділу у справах сім'ї та молоді, Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, відділення «Клініка дружня до молоді» Уманської дитячої лікарні. Захід відбувався  під патронатом міського голови Олександра Цебрія.

За 14 днів  здійснено 15 екскурсій та 10 екскурсійних супроводів містом та зеленими маршрутами Уманщини. Кращі  українські та зарубіжні майстри народної творчості та художники проводили безкоштовні  майстер-класи для учасників проекту і всіх бажаючих. Ми маємо дуже гарні результати:

  • до нас завітали майже 30 художників з різних куточків України і закордону;
  • було проведено 38 майстер-класів;
  • участь у них взяло близько 450 уманчан віком від 6 до 54 років;
  • під час пленеру написано понад 100 художніх полотен в яких відображена історія, краєвиди, архітектурне надбання міста, а також 91 портрет жителів міста. Частина портретів увійде до авторського проекту художниці Катерини Білетіної та буде презентована під час всеукраїнських виставок;
  • уманчанами, спільно з учасниками проекту під керівництвом заслуженої майстрині народної творчості Марини Головко створено новий арт-обєкт в місті – розписаний парапет біля музею культури і побуту Уманщини елементами миколаївського розпису довжиною 21 метр.

До проекту долучилися більше 20 художників та майстрів Умані.

І це далеко не повний перелік усіх досягнень.  Адже  Міжнародний художній симпозіум–пленер «Мистецтво без обмежень» покликаний підтримувати та  розвивати потенціал митців з інвалідністю, активно впроваджувати інклюзивний підхід до реалізації культурно-освітніх завдань та розвиток інклюзивного туризму. Ми впевнені, що митці з інших міст і країн побачили красу нашого міста  і полюбили Умань, про це говорить цикл художніх робіт про наше місто, які були презентовані на сьогоднішній виставці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *