Пенсії з 1 липня 2020 року

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» з 1 липня 2020 року передбачене підвищення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність до 1712 грн. (до 1 липня 2020 року даний прожитковий складав 1638 грн.).

В зв’язку з цим, буде підвищено мінімальний розмір пенсії, щомісячні доплати за понаднормативний стаж, надбавки та підвищення до пенсій та максимальний розмір пенсії.

Відтак, мінімальний розмір пенсії з 1 липня 2020 року зросте на 74 грн. та складатиме не менше 1712 грн. 00 коп.  

Для непрацюючих пенсіонерів, які мають страхового стажу понад 35 років чоловіки та понад 30 років жінки, буде перераховано щомісячну доплату за понаднормативний стаж. Пенсіонерам, які працюють, після звільнення з роботи пенсія перерахується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом на дату звільнення з роботи. (Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 % розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 даного Закону, але не більше як 1 % мінімального розміру пенсії за віком.).   

Що стосується надбавок і підвищень до пенсії, які встановлені у відсотках до прожиткового мінімуму, то вони також з 1 липня 2020 року будуть перераховані. Зокрема, це:

  • пенсії за особливі заслуги, призначені відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»;
  • мінімальні розміри пенсій по інвалідності та по втраті годувальника, призначені відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування";
  • мінімальні розміри пенсій по втраті годувальника членам сімей військовослужбовців;
  • підвищення, передбачені Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань»;
  • надбавки на утриманців відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб»;
  • мінімальні розміри пенсій шахтарям.

Також з 1 липня 2020 року буде збільшено максимальний розмір пенсії та надбавку до пенсії особам, які мають статус «Почесний донор України». Так максимальний розмір пенсії, який складає 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, буде становити 17 120 грн. 00 коп. (до 1 липня 2020 року складав – 16 380 грн.), надбавка донорам зросте з 202 грн. 70 коп. до 211 грн. 80 коп.. 

Перерахунок пенсій органами Пенсійного фонду буде здійснено автоматизованим способом за матеріалами пенсійних справ, без необхідності подання пенсіонерами заяв та будь-яких інших додаткових документів.

Виплата підвищених пенсій буде проводитись з 4 липня 2020 року у встановлені пенсіонерам дати виплат шляхом зарахування на рахунки в банках або через АТ “Укрпошта”.

За більш детальними роз’ясненнями звертатись до управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради за телефоном (04744) 4-04-20.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *