Заробіток для нарахування пенсії

На сьогоднішній день пенсійним законодавством визначено умови виходу на пенсію, основними з яких є страховий стаж та заробітна плата, з якої сплачено страхові внески до Пенсійного фонду. Тобто, чим більший страховий стаж та чим вищим є рівень офіційної заробітної плати, тим більший розмір пенсії.

Відповідно до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» під час призначення пенсії враховується заробітна плата громадянина за даними персоніфікованого обліку за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.

Якщо громадянин виявить бажання, до розрахунку пенсії можуть включити і заробіток за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд у період до 30 червня 2000 року, за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами.

Далі, згідно формули, індивідуальний коефіцієнт заробітної плати множиться на величину середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та яка кожного року змінюється.

У 2019 році під час призначення пенсії застосовувалась середня заробітна плата за 2016, 2017 та 2018 роки –  це 6188 грн. 89 коп.

З 1 січня 2020 року для призначення пенсії визначено новий показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2017, 2018 та 2019 роки на рівні 7 763 грн. 17 коп.

Пенсіонерам, які вперше подали заяви на призначення пенсії до Пенсійного фонду, починаючи з 1 січня 2020 року, пенсійні виплати будуть перераховані з урахуванням нового показника середньої заробітної плати  автоматично, не потребуватимуть додаткового звернення та будуть виплачені в нових розмірах у березні 2020 року.

За більш детальними роз’ясненнями можете звертатись за телефоном 4-04-20 або особисто до управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради за адресою: вул. Садова, 9/5, кабінет № 17.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *