Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам

Сьогодні умови проведення перерахунку пенсії визначено статтею 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», відповідно до якої перерахунок пенсії проводять у тому разі, якщо особа після призначення пенсії працювала. Перерахунок пенсії здійснюється з урахуванням не менш, як 24 місяці страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі.

Якщо особа після призначення (попереднього перерахунку) має менше, як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення або попереднього перерахунку.

За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії може бути проведено з урахуванням і страхового стажу, і заробітної плати. Доцільність такого перерахунку пенсії визначається індивідуально по кожній пенсійній справі.

Такий перерахунок проводиться на підставі заяви особи або з 1 квітня автоматично без додаткового звернення особи за даними пенсійної справи та реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Якщо пенсіонер, який продовжував працювати, набуває стажу, достатнього для обчислення пенсії в мінімальному розмірі (тобто не менше, як 35 років чоловік і 30 років – жінка), за його заявою проводиться відповідний перерахунок пенсії незалежно від того, скільки часу минуло після призначення (попереднього перерахунку) пенсії з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Крім того, відповідно до даної статті у разі збільшення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, непрацюючим пенсіонерам проводиться збільшення пенсії на 1 % розміру пенсії (але не більше, як на 1 % мінімального розміру пенсії за віком) за кожний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам (для осіб, яким пенсію призначено до 01.11.2011 року 25 років чоловікам і 20 років жінкам). Працюючим пенсіонерам виплати у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму перераховуються тільки після звільнення з роботи.

За більш детальними роз’ясненнями Ви можете звертатися за телефоном 4-04-20 або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова, 9/5, кабінет № 17.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *