Страховий стаж для приватних підприємців

Приватні підприємці, як і всі інші громадяни, досягнувши пенсійного віку мають право на призначення пенсії. Але при зверненні до органів Пенсійного фонду виникає багато питань щодо обчислення страхового стажу.

На сьогодні Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що страховий стаж – це період протягом якого фізична особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачувалися до Пенсійного фонду страхові внески в сумі не меншій за мінімальний страховий внесок. Тобто внески сплачено – є стаж, не сплачено – стажу немає.

Починаючи з 1 січня 2018 року до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії за віком включаються періоди провадження підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а також фіксованого податку, зокрема:

– з 1 січня 1998 року по 31 грудня 2003 року – на підставі довідки про реєстрацію особи, як суб’єкта підприємницької діяльності;

– з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2017 року включно, за умови сплати страхових внесків незалежно від суми сплачених коштів (крім випадків звільнення від сплати єдиного внеску).

Для розрахунку ж розміру пенсії «спрощенцям» страховий стаж зараховується по факту сплати внесків (сплатили за чотири дні – зараховується чотири дні, сплатили за п’ять днів – зараховується п’ять днів). Починаючи з 1 липня 2010 року цю категорію платників законодавчо зобов’язали сплачувати страхові внески, що дало і дає можливість не тільки більше наповнити бюджет Пенсійного фонду, але і забезпечити набуття фізичними особами страхового стажу.

Органами Пенсійного фонду страховий стаж обчислюється в місяцях, тому для зарахування повного місяця до страхового стажу має бути сплата мінімального страхового внеску в повному розмірі. Якщо ж сума сплачених внесків за відповідні місяці є меншою за мінімальний страховий внесок, цей період можливо зарахувати до страхового стажу як повний місяць лише за умови відповідної доплати до мінімального страхового внеску.

Доплата до мінімального страхового внеску за неповний місяць роботи здійснюється за бажанням застрахованої особи згідно даних персоніфікованого обліку за підсумками року чи під час виходу громадянина на пенсію.

Розраховують суми внесків, які потрібно доплатити, органи Пенсійного фонду на підставі даних реєстру застрахованих осіб про суми нарахованої заробітної плати й нарахованих внесків за відповідні періоди роботи.

Нагадаємо, що з 1 січня 2019 року необхідний стаж для призначення пенсії  в 60 років – 26 років, з 1 січня 2020 року буде – 27 років, кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватись на 1 рік. І в 2028 році, аби отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років страхового стажу.

За більш детальними роз’ясненнями Ви можете звертатися за телефоном 4-04-20 або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова, 9/5, кабінет № 17.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *