Семінар з охорони праці

17 квітня 2019 року рішенням Уряду України прийнято постанову за №337 якою затверджено «Порядок розслідування нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», що набуває чинності з 1 липня 2019 року.

29 травня 2019 року працівниками управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради проведено семінар з охорони праці на тему: «Нове в законодавстві з питань охорони праці».

Із доповідями про введення в дію  нового «Порядку розслідування нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві» виступили начальний відділу охорони та умов праці управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Олександр Пустовий, начальник Уманського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Черкаській області Тамара Дідух та страховий експерт Фонду Ігор Ведецький.

Порядком розслідування нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві удосконалено процедуру проведення розслідувань та ведення обліку нещасних випадків і професійних захворювань, що сталися з працівниками на підприємствах незалежно від форми власності. Урегульовано питання розслідування професійних захворювань та отруєнь на виробництві.

Дія Порядку тепер поширюється і на осіб, які працюють на умовах цивільно-правового договору  та на осіб, що виконували роботу в інтересах роботодавця без оформлених трудових відносин та на інших підставах, передбачених законом, фізичних осіб-підприємців тощо.

Порядок передбачає, зокрема:

– спрощення процедури оформлення документів, що пов’язують нещасний випадок чи захворювання із професійною діяльністю;

– встановлення строку давності для розслідування нещасних випадків на виробництві;

– визначення функцій і повноважень Держпраці із ведення обліку аварій, нещасних випадків, гострих і хронічних професійних захворювань та отруєнь і причин їх виникнення.

Відповідно, з 1 липня 2019 року втратить чинність Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою Кабінету Міністрів України  від 30.11.2011 р. № 1232.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *