ДО УВАГИ РОБОТОДАВЦІВ!

Уманський міський центр зайнятості нагадує роботодавцям про зміни до частини другої статті 14 Закону України «Про зайнятість населення»  (далі – Закон), щодо встановлення підприємствам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб квоти у розмірі не менше однієї особи у середньообліковій чисельності штатних працівників для працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років.

Вимога щодо виконання вищезазначеної квоти поширюється лише на тих роботодавців, організаційно-правову форму господарської діяльності яких можна визначити як підприємство, установа та організація. На фізичних осіб — підприємців зазначена норма не поширюється

Підприємства, установи та організації з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб, як і раніше, мають забезпечувати 5-відсоткову квоту з працевлаштування громадян, наведених у частині першій ст. 14 Закону , –  окремої квоти з працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію залишилося 10 і менше років, для них не встановлено.

Обов’язковою умовою дотримання роботодавцями квоти вважається працевлаштування таких громадян, про що роботодавці інформують щороку державну службу зайнятості, у встановленому порядку.

Така інформація подається роботодавцями щороку не пізніше 1 лютого після звітного року до центру зайнятості за формою, наведеною у додатку до «Порядку надання роботодавцями державній службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню», затвердженого наказом Мінсоцполітики від 16.05.2013 № 271. (Формами звітності можна скористатись за посиланням https://www.dcz.gov.ua/storinka/formy-zvitnosti ).

Згідно зі ст. 53 Закону України «Про зайнятість населення» у разі невиконання роботодавцем протягом року квоти для працевлаштування громадян, зазначених у частині першій ст. 14 Закону, з нього стягується штраф за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення. Така відповідальність застосовується не лише у разі невиконання протягом року квоти для працевлаштування осіб, яким до пенсії залишилось 10 років, а всіх категорій громадян, перерахованих у ст. 14 Закону України «Про зайнятість населення».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *