Засідання Другої Асамблеї міст-побратимів

29 листопада 2018 року за ініціативи Асоціації «Україна-Франції» під патронатом Посольства Франції в Україні в м. Київ відбулось засідання Другої Асамблеї міст-побратимів з метою аналізу сучасного стану децентралізованого співробітництва з французькими друзями та окреслення перспектив подальшої співпраці.

Місто Умань представляли голова товариства дружби з зарубіжними країнами Галина Кучер та головний спеціаліст відділу туризму Світлана Паламарчук.

На ниві народної дипломатії найдовше місто Умань співпрацює з французьким містом Ромійї-сюр-Сен, а саме з того часу, коли ще в 1961 році отримали листівку від членів муніципальної Ради м. Ромійї-сюр-Сен з дружніми побажаннями. У 1982 році була підписана згода про поріднення міст Умань та Ромійї-сюр-Сен. Результатом піввікової дружби з французькими друзями стала тісна співпраці в галузі освіти, медицини, культури, спорту, комунального господарства, соціальної сфери. Особливої популярності в останні роки набула щорічна участь уманчан у виставках-ярмарках в Ромійї-сюр-Сен та участь делегацій французького міста в урочистостях з нагоди Дня міста Умані.

З нагоди відзначення у 2011 році 50 – річного ювілею партнерських відносин з містом Ромійї-сюр-Сен, яке делегація м.Умань святкувала разом з французькими друзями у м. Рюмійї, започатковано щорічне проведення «Французької весни в місті Умань». З тих пір навесні щорічно проходять різноманітні заходи в освітніх та культурних закладах міста, велопробіги, метою яких є ознайомлення з культурою та побутом французького народу.

І сьогодні міський голова Олександр Цебрій підтримує та продовжує дружні відносини з французькими друзями. Зокрема, є багато цікавих планів на майбутнє:

  • укладання договорів про співпрацю між окремими навчальними та культурними закладами по питаннях обміну досвідом та переймання інноваційних методів роботи,
  • участь у спортивних змаганнях, музичних фестивалях, мистецьких акціях,
  • співпраця між підприємствами міста по питанню покращення виробництва продукції та налагодження її експорту,
  • обміни делегаціями освітян, лікарів, фахівців соціальної сфери для вивчення досвіду роботи у цих галузях,
  • молодіжні та сімейні обміни делегаціями для вивчення культури та побуту обох країн,
  • вивчення досвіду розвитку туристичної галузі тощо.

І будемо сподіватись, що і надалі взаємовигідні дружні стосунки між порідненими містами Умань та Ромійї-сюр-Сен будуть плідно розвиватись на благо територіальних громад.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *