3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю

Державна служба зайнятості відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» сприяє працевлаштуванню громадян цієї категорії (у тому числі шляхом розумного пристосування існуючого або створення нового робочого місця) відповідно до їх професійних навичок, знань, індивідуальної програми реабілітації та з урахуванням побажань щодо умов праці Люди з інвалідністю – такі ж клієнти служби зайнятості, як і всі інші, тому їм також надається весь комплекс соціальних послуг: підбір підходящої роботи; організація професійного навчання з метою підвищення їхньої конкурентоспроможності; залучення до участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру; сприяння в започаткуванні власного бізнесу; інформаційні, профорієнтаційні та юридичні консультації тощо. Проте цій категорії громадян спеціалісти служби зайнятості приділяють особливу увагу.

Протягом січня-жовтня 2018 року в Уманському міському центрі зайнятості перебували на обліку як безробітні 214 осіб з інвалідністю, з них: 91 – жінки, 49 – молодь, віком до 35 років; 175 осіб даної категорії отримували допомогу по безробіттю. З початку року працевлаштовані 54 особи з інвалідністю (21 – жінки, 11 – молодь до 35 років), двом з них здійснюється соціальний супровід після працевлаштування за підходом кейс-менеджменту. В зазначений період 19 осіб з інвалідністю проходили професійне навчання за направленням центру зайнятості, 1 особа брала участь в громадських та інших роботах тимчасового характеру. Рівень працевлаштування осіб даної категорії становить 25%.

На початок листопада 2018 року перебувають на обліку в Уманському міському центрі зайнятості 75 безробітних осіб з інвалідністю (33 – жінки, 16 – молодь до 35 років), 68 з них отримують допомогу по безробіттю.

Задля оперативного працевлаштування громадян цієї категорії, фахівці служби зайнятості постійно залучають їх до участі у різноманітних семінарах, тренінгах, Днях відкритих дверей центрів зайнятості, ярмарках вакансій, «круглих столах» тощо. До Міжнародного дня людей з інвалідністю в Уманському міському центрі зайнятості будуть проведені наступні заходи:

20.11.2018 08-30 каб. 202 – Профінформаційний семінар (для громадян, які шукають роботу та безробітних) “Легальна зайнятість”, за участі представників управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради;

21.11.2018 14-00 каб. 202 – Семінар для роботодавців міста «Особливості працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії, в тому числі осіб з інвалідністю»;

23.11.2018 11-00 каб. 202 – засідання Клубу для жінок, за участі кандидата психологічних наук Перепелюк Т.Д.

29.11.2018 11-00 каб. 202 – Профконсультаційний захід для осіб з особливими потребами (для безробітних громадян)

ДО УВАГИ РОБОТОДАВЦІВ!

Особливості працевлаштування людей з інвалідністю

            Відповідно до вимог Кодексу законів про працю України особи з інвалідністю мають право на додаткові пільги та привілеї в порівнянні з іншими працівниками.

Зокрема, особи з інвалідністю мають право на:

– працевлаштування без випробувального терміну (при направленні на роботу МСЕК);

– неповний робочий день або робочий тиждень (відповідно до рекомендацій МСЕК та за бажанням особа з інвалідністю може перейти на скорочений графік роботи, при чому оплата праці буде нараховуватись пропорційно відпрацьованому часу);

– відмову працювати в нічний час і надурочно (тобто понаднормово та вночі людина з інвалідністю може працювати лише за бажанням та у випадку, коли це не шкодить її здоров’ю, тобто не суперечить рекомендаціям МСЕК);

– надання щорічної відпустки в зручний для нього час (незалежно від тривалості роботи на посаді);

– основну відпустку мінімальною тривалістю 30 (для І і ІІ груп) і 26 календарних днів (для ІІІ групи);

– неоплачувану відпустку тривалістю 60 (для І і ІІ груп) і 30 календарних днів (для ІІІ групи);

– розірвання строкового трудового договору (якщо стан здоров’я особи з інвалідністю став перешкоджати виконанню трудових обов’язків).

До уваги шукачів роботи!

Як зареєструватись у службі зайнятості

            Підбір підходящої роботи для осіб з інвалідністю здійснюється відповідно до їх професійних навичок, знань, індивідуальної програми реабілітації та з урахуванням побажань щодо умов праці.

Перелік документів необхідних для реєстрації в центрі зайнятості особам з інвалідністю:

  • паспорт;
  • трудова книжка;
  • облікова картка платника податків;
  • документ про освіту;
  • пенсійне посвідчення (за наявності);
  • довідка до акту огляду МСЕК;
  • індивідуальна програма реабілітації інваліда (за наявності).

За допомогою сервісу «Електронна черга» Ви можете самостійно, не витрачаючи зайвого часу, записатись на відвідування https://www.dcz.gov.ua/EReception/#/about .

Практика показує, що люди з інвалідністю можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *