Безпека на воді понад усе!

Прийшло літо, температура води в міських водоймах поступово підіймається і скоро розпочнеться купальний сезон. Майже всі люди полюбляють відпочивати біля води, купатися. Але вода таїть у собі постійну загрозу життю.

Під час перебування на воді необхідно дотримуватись заходів безпеки.

Купайтесь лише тоді, коли вода прогріється вище температури +17- +180С. Перебувати в воді найкраще не більше 20 хвилин, щоб організм не переохолов, крім того не рекомендується купатися після тривалого прийняття сонячних ванн.

Купайтеся в спеціально обладнаних місцях (пляжах) групами по 3-є і більше чоловік. Якщо поблизу немає обладнаного пляжу – не заходьте у воду там, де дно має різкий схил. Знайдіть місце з похилим дном, де біля берега не глибоко. Перш, ніж пірнати обстежте дно, чи немає каміння, інших предметів, об які можна травмуватись. Не пірнайте в незнайомих місцях.

Не запливайте далеко від берега, за буйки. Якщо ви потрапили в сильну течію – наближайтесь до берега поступово, по ходу течії.

Купання дітей повинно проходити під наглядом дорослих, причому разом з дітьми у воді повинен знаходитись хоча б один дорослий, щоб в разі необхідності, міг вчасно надати допомогу.

Забороняється купатися в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Вміння надати допомогу при нещасних випадках необхідне кожній людині. Володіння прийомами і засобами надання допомоги людині, яка тоне, – винятково важлива спеціальна навичка. Особливо важливо вміти це робити без використання рятувальних засобів (човнів, катерів тощо). У цьому випадку той, хто рятує, повинен вміти добре плавати, володіти прийомами надання першої допомоги постраждалим, діяти швидко і рішуче. Якщо ви добираєтеся до потопаючого вплав, треба обов'язково врахувати напрямок течії води, вітер, відстань до берега. Наближаючись до потопаючого, який втратив сили, намагайтеся заспокоїти його і підбадьорити. Якщо це вдалося і він може контролювати свої дії, потопаючий повинен триматися ззаду за плечі рятувальника. Якщо ж він не контролює свої дії або в паніці заважає діям рятувальника – поводитися з ним треба жорстко і безцеремонно, щоб врятувати його і своє життя.

Коротко техніка рятування потопаючого виглядає так. Підпливши, треба підпірнути під нього і узявши ззаду одним із прийомів – за волосся чи під підборіддя, транспортувати до берега. У випадку, якщо потопаючий схопив вас за руки, ноги або шию, негайно пірнайте – інстинкт самозбереження змусить потерпілого вас відпустити. Якщо ж він уже занурився у воду, не полишайте спроб знайти його на глибині, підняти на поверхню, а потім повернути до життя. Це ще можна зробити, якщо потопаючий перебував у воді близько 5 хвилин.

Як тільки потопаючого витягли з води, відразу приступають до надання першої медичної допомоги. По можливості необхідно відразу викликати медичну допомогу, а до її прибуття не припиняти спроб відновити дихання людини.

Перед тим, як приступити до надання першої допомоги постраждалому, необхідно його швидко і старанно оглянути. Основну увагу звернути на колір шкіри, дихання, серцеву діяльність, рефлекси очей, ширину зіниць. Допомога надається в залежності від його стану. Якщо зіниці звужені, то людина непритомна, і штучного дихання робити не треба, а лише дати вдихнути нашатирного спирту і поплескати по щоках. При ознаках клінічної смерті (зіниці розширені, пульс відсутній, серцебиття не чути, дихання немає, зіниці не реагують на світло) приступати до надання допомоги необхідно якнайшвидше.

Доти, поки є найменший шанс врятувати людину, треба проводити заходи по її рятуванню.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *