День пам’яті жертв політичних репресій

Указом Президента України в третю неділю травня установлено День пам'яті жертв політичних репресій, який в 2018 році припадає на 20 травня.

Радянський режим став для України найкривавішим періодом існування. Мільйони закатованих, розстріляних та засланих у табори. Хтось через десятиріччя повертався додому, хтось згинув і безслідно зник на чужині.

В нашому місті проживає 6 осіб, які необґрунтовано зазнали політичних репресій і були реабілітовані, з них:

– Чорноконь Стефанія Олексіївна, 1927 року народження, учасник війни, член сім`ї померлого ветерана війни. Перебувала в місцях позбавлення волі 9 років 3 місяці 11 днів;

– Кириленко Ганна Пилипівна, 1925 року народження, реабілітована особа, учасник війни. Перебувала в місцях позбавлення волі 11 років 2 місяці 22 дні;

– Проценко Емма Готфридівна, 1929 року народження, учасник війни, Перебувала в місцях позбавлення волі 14 років 4 місяці 15 днів;

– Дрокін Михайло Миколайович, 18.11.1945 року народження, реабілітована особа, Перебував у спецпоселенні з дня народження по січень місяць 1953 року в Акмуленській області (Казахстан);

– Білоус Василь Кузьмович, 18.02.1927 року народження, інвалід війни 1 групи. Перебував в місцях позбавлення волі 1 рік 28 днів.

– Чорномаз Богдан Данилович, 1948 р.н., політичний в'язень 1972-1975 років, який зазнав переслідувань за правозахисну діяльність. В 1970 році вступив до Уманського сільськогосподарського інституту, який не зміг закінчити і одержати своєчасно освіту, тому що в 1972 році його заарештували за антирадянську пропаганду і агітацію та засудили до 3-х років позбавлення волі, яке він відбував у Кучинській 36-й зоні для політв’язнів. Реабілітований в 1991 році.

Відповідно до міської програми «Турбота» за кошти міського бюджету надаються зазначеній категорії громадян додаткова пільга в розмірі 50% на оплату житлово-комунальних послуг та на абонентну плату за користування квартирним телефоном та радіоточкою в розмірі до 100 %.

18 травня 2018 року напередодні відзначення Дня пам’яті жертв політичних репресій за дорученням міського голови Олександра Цебрія заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Оксана Гайдай відвідала реабілітованих осіб вдома та вручила матеріальну допомогу з міського бюджету.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *