Перед початком монетизації ми прагнемо зробити призначення субсидій справедливим, а не скоротити їхню кількість

Міністерство соціальної політики ініціювало більш справедливий підхід до призначення субсидій. Відповідне рішення було прийняте у п’ятницю, на засіданні Уряду. В результаті застосування нових правил призначення субсидій жоден з тих, хто потребує допомоги не постраждає. Нові правила призначення житлових субсидій, які починають діяти з 1 травня 2018 року, не торкаються малозабезпечених людей, пенсіонерів чи офіційно зареєстрованих безробітних. Це рішення прийнято в рамках підготовки до монетизації субсидій, яка передбачає їх отримання субсидіантам у грошовій формі і планується до впровадження протягом наступного опалювального сезону.

Натомість, скоротиться кількість тих, хто звертається за субсидіями, маючи насправді доходи достатні для того, щоб самостійно сплачувати за комунальні послуги. Витрачати кошти платників податків, а тим більше в формі прямих грошових виплат, для того, щоб покривати неекономне споживання, утримання великих будинків, витрати тих, хто приховує свої доходи, є порушенням соціальної справедливості.

При цьому, якщо раніше субсидію перепризначали на новий період раз на рік у травні і окремо розраховували її розмір на літній і зимовий період, то тепер, відповідно до нової програми житлових субсидій, це відбуватиметься двічі на рік – у травні і жовтні. Як і раніше, для більшості субсидіантів субсидії перепризначатимуть автоматично, з урахуванням доходів за попередні два квартали.

А повторно Заяву і Декларацію потрібно буде подати:

  • Орендарям житла
  • Внутрішньо переміщеним особам
  • Тим сім’ям, у складі яких відбулися зміни протягом останнього року
  • Тим сім’ям, які станом на травень 2018 року матимуть понад двомісячну заборгованість за житлово-комунальні послуги і не погасять її до червня 2018-го

В результаті очікується, що по окремим категоріям зменшиться кількість тих, хто буде звертатися за субсидіями на наступний період. Зокрема, власникам елітних будинків, нових автомобілів, тим, хто працює в тіньовому секторі економіки, отримати субсидію буде набагато складніше. При цьому далі діятиме можливість призначення субсидій через рішення комісій у тих випадках, коли домогосподарство формально не підпадає під відповідні критерії, але реально потребує державної допомоги.

Однак, говорити про конкретні цифри скорочення кількості тих, хто буде претендувати на субсидію, наразі рано. Загальна кількість отримувачів житлових субсидій на основі нових критеріїв стане відома лише після завершення процесу перепризначення допомоги на наступний період.

Матеріал взято з офіційного веб-сайту Міністерства соціальної політики

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *