Про державні житлові програми

Законом України від 16.03.2017р. № 1954- УІІІ внесено зміни до статті 4 Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» щодо реалізації державних житлових програм, що дало змогу учасникам АТО та внутрішньо переміщеним особам та членам їх сімей отримати державну підтримку, яка полягає у сплаті державою до 50 відсотків вартості будівництва (придбання ) доступного житла.

Відповідно до Порядку забезпечення громадян доступним житлом, завтердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.02.09 № 140 (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 20.09.2017 № 708), забезпечення громадян доступним житлом здійснюється шляхом надання державної підтримки, яка полягає у сплаті державою:

  • 30 відсотків вартості будівництва (придбання) доступного житла;
  • 50 відсотків вартості будівництва (придбання) доступного житла для громадян, на яких поширюється дія пунктів 19 та 20 частини першої статті 6, пунктів 10-14 частини другої статті 7 та абзаців четвертого, шостого і восьмого пункту 1 статті 10 Закону України "про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";
  • 50 відсотків вартості будівництва (придбання доступного житла та/або пільгового іпотечного житлового кредиту для громадян, на яких поширєються дія Закону України "про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".

Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 29 лютого 2012 року № 193.

Наказом Мінрегіону України від 17.10.2017р. № 272 встановлено, що одержувачами бюджетних коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла» є Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву та її регіональні управління.

Формування переліку об’єктів житлового будівництва, на добудову (будівництво) яких або придбання житла в яких можуть спрямовуватися кошти, визначаються міжвідомчою комісією, склад якої затверджується Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Більш детальна інформація щодо реалізації Порядку забезпечення громадян доступним житлом висвітлюється на офіційному сайті Держмолодьжитла https://www.molod-kredit.gov.ua/ та на сайті його Черкаського Регіонального Управління http://chk.molod-kredit.gov.ua/zhytlovi-prohramy/dostupne-zhytlo/umovy-otrymannia

Додатково повідомляємо, що рішенням Уманської міської ради від 25 грудня 2015 року № 6.3-3/7 затверджено міську програму забезпечення учасників АТО та членів їх сімей житлом у 2016 – 2020 роках та Положення про порядок надання пільгових довготермінових кредитів учасникам АТО та членам їх сімей на будівництво та придбання житла в м. Умань. Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів обласного та міського бюджетів на умовах співфінансування, де частка обласного бюджету становить до 10 відсотків. Скористалися пільговим кредитом 3 учасники бойових дій АТО .

Міська програма забезпечення учасників АТО та членів їх сімей житлом у 2016 – 2020 роках : http://uman-rada.gov.ua/index.php/dokumenty/rishennia-miskoi-rady/item/5213-25-hrudnia-2015-roku-633-7-pro-misku-prohramu-zabezpechennia-uchasnykiv-ato-ta-chleniv-ikh-simei-zhytlom-u-2016-2020-rokakh

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *