Купити страховий стаж

З прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148 з'явилися нові вимоги до страхового стажу при виході на пенсію. З 1 січня 2018 року мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію у 60 років складає 25 років. Вже після 2018 року вимога мінімального страхового стажу щорічно буде збільшуватися на рік, тому в 2028 році остаточною вимогою для призначення пенсії буде 35 років страхового стажу.

Вже зараз до Пенсійного фонду звертаються люди, яким не вистачає мінімального страхового стажу для призначення пенсії. Нажаль, з часом їх тільки побільшає, адже чимало українців працюють за кордоном, багато – в приватних підприємців, офіційно не оформившись, отримують зарплату в конвертах. 

Саме тому, якщо у людини не вистачає стажу, вона може укласти угоду щодо добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та сплатити внески за попередні періоди, під час яких не перебувала у трудових відносинах.

Для укладення угоди потрібно звернутись до органу Державної фіскальної служби України за місцем проживання та подати відповідну заяву за встановленою формою, долучивши паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків, трудову книжку та довідку із реєстру застрахованих осіб Державного реєстру форми ОК-5, яка надається Пенсійним фондом.

Для того, щоб робочий місяць зарахували до страхового стажу, сума внеску до Пенсійного фонду повинна бути не меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2 (мінімальна заробітна плата 3723 грн. х 22% = 819,06 грн. х 2 = 1638,12 грн.).

З особами, які застраховані в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, договори про добровільну участь не  укладаються.

За більш детальними роз’ясненнями Ви можете звертатися за телефоном 4-04-20 або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова, 9, кабінет № 17.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *