Колективно – договірна кампанія 2018 р.

Створення надійного соціального клімату у колективі досягається шляхом укладення колективного договору, який регулює відносини між власником або уповноваженим ним органом і працівниками, дає змогу мінімізувати можливість конфліктів.

В місті діє більше 300 колективних договорів та угод, в т. ч.:

у промисловості – 23 колективних договори,

у комунальній сфері – 16,

у сферах торгівлі – 14, транспорту – 10, медицини – 21, освіти – 57, культури – 13,

у бюджетних установах – 47,

у військових частинах – 7,

у приватних підприємств – 97.

Всього охоплено колективними договорами в місті майже 90 % працюючих, стовідсоткове охоплення колективними договорами в установах медицини, освіти та соціального захисту.

Протягом 2017 року управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради зареєструвало 75 колективних договорів підприємств, установ та організацій міста та 38 змін та доповнень до діючих колективних договорів.

Сучасний колективний договір, укладений з урахуванням можливостей підприємства, повинен ураховувати та забезпечувати життєво важливі потреби працівників – збереження робочих місць, гідну заробітну плату та недопущення її заборгованості, безпечні умови праці для збереження здоров’я, розширення соціальних гарантій та визначення конкретного механізму їх реалізації. Такий колдоговір − основа соціального захисту працівників, цей документ дисциплінує та згуртовує трудовий колектив, підвищує відповідальність адміністрації підприємства, мотивує працювати якісно і продуктивно.

Відповідно до Закону України «Про колективні договори і угоди» положення колективного договору поширюються на всіх працівників підприємств незалежно від того, чи є вони членами профспілки.

Звертаємо увагу, що в разі закінчення строку дії колективного договору необхідно розпочати переговори по укладенню нового чи прийняти рішення щодо продовження дії раніше укладеного колективного договору, при цьому потрібно переглянути колективний договір та внести зміни та доповнення до нього згідно з чинним законодавством. Під час розробки або перегляду колективних договорів необхідно врахувати зміни, які відбулися в трудовому законодавстві протягом останніх років, а також положення галузевих угод.

Хочемо зауважити, що за ухилення від участі у переговорах щодо укладення, зміни чи доповнення до колективного договору, навмисне порушення строків переговорів, ненадання необхідної інформації законодавством передбачена адміністративна та дисциплінарна відповідальність сторін.

Рекомендуємо провести відповідну роботу по укладенню колективних договорів не пізніше березня 2018 року з подальшою їх реєстрацією в управлінні праці та соціального захисту населення Уманської міської ради за адресою: вул. Садова, 9, кабінет №25, тел. 3-68-41.

В управління можна також звернутись для отримання методичної допомоги під час розробки колективного договору.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *