Призначення пенсій за особливі заслуги

Пенсія за особливі заслуги є надбавкою до розміру пенсії, яку отримує людина, та встановлюється територіальним органом Пенсійного фонду України.

Право на цей вид пенсійного забезпечення надано громадянам, які мають особливі заслуги у сфері державного управління, громадської або господарської діяльності, науки, культури, спорту, освіти тощо. Причому заслуги не лише перед Україною, але й перед колишніми Українською РСР і СРСР. Окремою категорією осіб, які мають право на таку пенсію, є багатодітні матері (батьки), які виховали до 6-річного віку п’ятеро і більше дітей.

Розмір пенсій за особливі заслуги в залежності від заслуг особи, встановлюють у відсотковому відношенні – від 20 % до 40 % від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (ст. 5 Закону "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною").

Призначення пенсії здійснюється з дня звернення за пенсією або з дня набуття права на неї, якщо звернення за її встановленням відбулося не пізніше 12 місяців з дня набуття права. Днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважається день прийому заяви про встановлення пенсії за особливі заслуги з усіма необхідними документами.

Якщо пенсіонер має право на призначення відразу декількох надбавок за особливі заслуги, призначають ту, яка є найбільшою у максимальному розмірі.

У разі смерті особи, яка мала право на цей вид пенсії, непрацездатні члени його родини отримають надбавку до пенсії, на яку член сім’ї померлого годувальника має право згідно із Законом у розмірі 70 % від надбавки померлого на одну особу та 90 % – на двох і більше непрацездатних членів сім'ї.

За більш детальними роз’ясненнями Ви можете звертатися за телефоном 4-04-20 або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова, 9, кабінет № 17.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *