Страховий стаж

При зверненні громадян до Пенсійного фонду з питань оформлення пенсій часто виникають питання щодо обчислення страхового стажу. Що ж таке страховий стаж?

Страховий стаж – це той період, за який або Ви, або Ваш роботодавець сплачував страхові внески до Пенсійного фонду України. Сплатили – є стаж, не сплатили – стажу немає.

На жаль, сьогодні все частіше виникають такі ситуації, коли роботодавець може піти на обман. Ваша трудова книжка в нього, записи до якої вносяться регулярно, але страхові внески не сплачуються. За таких обставин немає страхового стажу, відповідно немає й права на пенсію.

В таких випадках роботодавців необхідно перевіряти. Тобто, прийти до управління Пенсійного фонду з паспортом, ідентифікаційним кодом та замовити індивідуальні відомості, наявні в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Отримавши дані відомості Ви зможете перевірити, яку Вам нарахували заробітну плату, скільки за Вас сплачували соціального внеску та скільки днів страхового стажу Вам зараховано за той чи інший місяць. Тому, це питання необхідно постійно тримати на контролі, так як це являється основою майбутньої пенсії.

Так, до кінця 2017 року при виході на пенсію необхідно мати 15 років страхового стажу, а уже починаючи з 1 січня 2018 року – необхідно мати не менше 25 років. І в 2028 році, аби отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років страхового стажу.

До стахового стажу сьогодні зараховують: військову строкову службу, період, коли особа перебуває на обліку у центрі зайнятості й одержує допомогу, відпустка в зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, навчання у вищих навчальних закладах до 01.01.2004 року (з 2004 року за студентів страхові внески не платяться).

Крім того, сьогодні держава надає можливість громадянам офіційно придбати стаж. Для цього необхідно укласти договір про добровільну сплату страхового внеску з органами фіскальної служби.

Купити страховий стаж можуть майже всі: і студенти, які навчаються, і не хочуть втрачати ці роки, і безробітні, які не працюють і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості, і люди, які працюють неофіційно і отримують зарплату в конвертах, і заробітчани.  Мінімальний страховий внесок за один місяць на сьогодні становить 704 грн. (22 % від мінімальної заробітної плати 3200 грн.).

За більш детальними роз’ясненнями Ви можете звертатися за телефоном 4-04-20 або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова, 9, кабінет № 17.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *