Засідання Асоціації міст України з питань соціального захисту

11-12 грудня 2017 року у м.Вінниця відбулось засідання секції «Асоціації міст України» з питань соціального захисту населення в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізується спільно з агентством США з міжнародного розвитку, за участю представників Міністерства соціальної політики України, представників органів місцевого самоврядування, які працюють в сфері соціального захисту населення.

Від м. Умань мали честь бути присутніми начальник управління праці та соціального захисту населення Галина Кучер та заступник начальника управління Олена Левченко.

Протягом двох днів керівники структурних підрозділів з питань соціального захисту населення органів місцевого самоврядування обговорювали складні питання, з якими зустрічаються у своїй роботі. 

Першого дня секції відбулась дискусія щодо державної політики у напрямку реформування системи субсидій, пільг та державних соціальних допомог. Генеральний директор Директорату Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко ознайомив присутніх про плани Міністерства у реформуванні системи житлових субсидій та подальшій монетизації гарантованих державою пільг та допомог. Зокрема, жвава дискусія проводилась навколо проекту Порядку надання у готівковій формі пільг з оплати проїзду усіма видами міського, приміського та міжміського транспорту, розробленого Мінсоцполітики. Проектом Порядку передбачається монетизація пільги на проїзд за рахунок коштів місцевих бюджетів. Асоціація та присутні представники міст не підтримали таку ідею і вважають її неможливою до виконання без залучення коштів державного бюджету.

Розглянули питання судових позовів проти органів місцевого самоврядування за відшкодування коштів за надані послуги зв'язку (позови Укртелекому) та пільговий проїзд (позови перевізників). Асоціація знову підняла питання щодо подання регресного позову проти Кабінету Міністрів України щодо відшкодування коштів. Так, на сьогодні уже деякі міста подають або подали такий позов.

Також проблемою органів місцевого самоврядування є блокування рахунків за рішеннями суду. Асоціація розглянула та представила порядок щодо виконання органами Державної казначейської служби України рішень про стягнення коштів з органів місцевого самоврядування, відповідно до якого можна уникнути зазначеного блокування.

На завершення відбулось обговорення актуальних питань.

Другого дня учасники секції ознайомились з діяльністю «прозорого Офісу»: програмою для спілкування з людьми із порушенням слуху, взяли участь виставці ярмарку авторських виробів майстрів з інвалідністю «Руками створена краса», ознайомились з роботою міського Центру соціально- психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *