Зміни в пенсійному законодавстві

Відповідно до Закону України «Про внесеня змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» з 1 жовтня 2017 року в Україні діють нові норми пенсійного забезпечення:

Пенсії працюючим пенсіонерам

З 1 жовтня 2017 року пенсіїї працюючим пенсіонерам виплачуються у повному обсязі, тобто скасовано 15-відсоткове зниження пенсій, щоб ті, хто працюють отримували і заробітну плату і пенсію у повному обсязі.

Спеціальні пенсії

Пенсійне забезпечення науковців, посадових осіб місцевого самоврядування, прокурорів, депутатів, працівників дипломатичних служб та журналістів буде здійснюватись за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

При цьому пенсії, призначені раніше – продовжать виплачувати. Якщо при перерахунку пенсії з 1 жовтня 2017 року пенсія на загальних умовах буде більша – автоматично переведуть на інший вид пенсії, без звернення за матеріалами пенсійних справ.

Зміна умов «купівлі» стажу

Для тих громадян, у яких по тій чи іншій причині  відсутній страховий стаж, буде надана можливість купівлі необхідного страхового стажу за періоди, протягом яких особа не підлягала загальнообовязковому державному соціальному страхуванню. Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

Жінки, які достроково вийшли на пенсію в 55 років

Жінкам, яким було призначено дострокову пенсію в 55 років, зменшення розміру пенсії за віком застосовується до досягнення ними їхнього пенсійного віку та протягом періоду, який дорівнює кількості повних та неповних місяців дострокового виходу на пенсію. Таким жінкам розмір пенсії не може бути меншим ніж розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановлений законом (1373 грн.)  

Наприклад, жінка, 01.04.1959 року народження,  вийшла на пенсію в 2014 році при досягненні 55 років (на три роки раніше її пенсійного віку). Досягнення пенсійного віку 58 років відбулося 01.04.2017 року. Зменшений розмір пенсії, в даному випадку, жінка буде отримувати до 01.04.2020 року (58 років + 3 роки дострокового виходу на пенсію).

За більш детальними роз’ясненнями ви можете звертатись за тел.4-04-20 або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою: вул. Садова, 9 кабінет № 17.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *