Інформація про хід виконання першочергових заходів з профілактики травматизму невиробничого характеру в місті Умань за 9 місяців 2017 року

В місті  постійно вживаються заходи щодо забезпечення реалізації профілактики травматизму невиробничого характеру. Проводиться моніторинг стану травматизму невиробничого характеру, розгляд та аналіз стану травматизму невиробничого характеру на засіданні рад з питань безпечної життєдіяльності населення за кожний квартал. Так протягом останніх 5 років показники травматизму невиробничого характеру в м. Умань зберігаються на рівні в середньому 3,5 – 4,2 тис. нещасних випадків на рік. З них від 40 до 70 випадків із смертельним наслідком.

Заходи щодо попередження загибелі людей на воді.

В міському бюджеті на 2017 рік передбачені кошти на організацію заходів з рятування людей на водних об’єктах та укладена угода з комунальною водолазно-рятувальною службою Черкаської обласної ради на загальну суму 92800 грн. (Договір №6 від 19.03.2017р.).

Розроблена та затверджена міською радою „Міська програма організації рятування людей на водних об’єктах м. Умань на 2014-2018 роки“ та розпорядження міського голови „Про організацію літнього відпочинку та забезпечення безпеки населення на водних об’єктах міста Умань у 2017 році“ від 28.03.2017 №77-р.

Виконуються заходи щодо попередження загибелі людей на воді.  Комунальним підприємством „Комунальник“ підготовлено місце масового відпочинку на Осташівському ставку. Організовано роботу сезонного рятувального посту в складі 4-х матросів-рятувальників. 07.06.2017 року проведено водолазне обстеження та чистка дна акваторії Осташівського ставу, яке є місцем масового відпочинку людей біля води.  Визначені медичні заклади для надання першої медичної допомоги потерпілим на воді.

Уманським ВП ГУН поліції в Черкаській області на літній період виділені працівники підрозділу, які проводять патрулювання на берегах водоймищ, а відділ з питань цивільного захисту та оборонно-мобілізаційної роботи здійснює постійний контроль за роботою сезонного рятувального посту.

Через засоби масової інформації та наочної агітації населення проінформовано про заборону купання на водних об’єктах міста та про правила поведінки на воді.

Заходи щодо попередження травматизму на транспорті.

З метою активізації роботи щодо попередження дорожньо– транспортного травматизму сектором Уманського ВП ГУН поліції в Черкаській області постійно проводиться інформаційно – роз’яснювальна робота,  проводяться комплексні обстеження вулично–шляхової мережі, за результатами обстежень вживаються заходи з покращення її стану, вживаються заходи по усуненню виявлених недоліків. З початку року складено 10 приписів щодо порушення правил утримання вулиць та 5 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Постійно проводяться оперативно – профілактичні відпрацювання з попередження дорожньо–транспортних пригод та недопущення водіями грубих порушень правил дорожнього руху. З початку року по лінії безпеки дорожнього руху виявлено 1205 правопорушень по яким складено постанови та протоколи щодо притягнення до адміністративної відповідальності.

Протягом 9 місяців 2017 року в автогаражних кооперативах, на підприємствах міста та в спілці автомобілістів працівниками відділення сектору проведено 12 виступів  перед водіями автотранспортних засобів щодо недопущення з їх сторони скоєння дорожньо-транспортних пригод та суворого дотримання Правил дорожнього руху.

Сектором Уманського ВП ГУНП та відділом освіти з метою недопущення дорожньо-транспортного травматизму дітей за 9 місяців 2017 року проведено 40 навчальних уроків з дотримання правил дорожнього руху з учнями 14 шкіл міста.

З метою профілактики та недопущення дорожньо-транспортного травматизму дітей вулиці  Садова, Шкільна, Червоногвардійська, Фрунзе біля загальноосвітніх шкіл №1, №5, №10, №7 та дитячого навчального закладу № 23 обладнано засобами примусового зниження швидкості (лежачий поліцейський). Близько 92 відсотки пішохідних переходів біля шкіл та дошкільних навчальних закладів обладнано дорожніми знаками "Пішохідний перехід" та дорожньою розміткою, 1.14.1 «Пішохідний перехід»

Заходи щодо попередження загибелі людей від випадкових отруєнь алкоголем та іншими отруйними речовинами.

Лікувально-профілактичні заклади відділу охорони здоров’я Уманської міської ради постійно проводять роботу з питань попередження та надання медичної допомоги хворим на алкоголізм, наркоманію та токсикоманію як в амбулаторних, так і в стаціонарних умовах. Зазначена робота сконцентрована в спеціалізованих кабінетах лікарні № 2 (наркологічний та психіатричний профіль). По місту на диспансерному обліку знаходиться 1221 особа з приводу алкоголізму,  245 осіб на наркоманію і токсикоманію. Протягом 9 місяців 2017 року поставлено на облік 17 хворих на алкоголізм та 2 хворих на наркоманію. Проліковано відповідно в стаціонарних  умовах 142 хворих, амбулаторно 117 осіб.

В м. Умань працює Комплекс надання соціальних послуг бездомним, звільненим та особам із залежностями Центру соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради.

Протягом 9 місяців 2017 року в структурних підрозділах Комплексу надання соціальних послуг бездомним, звільненим та особам із залежностями пройшло   реабілітацію та реінтеграцію 140 осіб.

В Центрі реінтеграції бездомних осіб перебувало 26 особи, яким надані такі соціальні послуги: ночівлі, харчування, інформаційні та інші.

В Центрі соціальної адаптації звільнених осіб пройшло реабілітацію 83 особи, яким надані такі соціальні послуги:

  • соціально-побутові, інформаційно-консультативні та надано тимчасове житло – 83 особам;
  • повернено в сім’ю – 6 осіб;
  • направлено до міського Центру зайнятості – 1 особу;
  • працевлаштовано – 1 особу;
  • направлено на лікування та проліковано – 22 особи, на медичне обстеження – 83 особи.

У Будинку нічного перебування  перебувало  31 особа.

З клієнтами проводиться реабілітаційна робота по поверненню їх до нормального повноцінного життя та здійснюється соціальний супровід. З ними підписуються угоди про надання соціальних послуг. 

Громадяни, які звертаються до Центру, направляються в міську лікарню для проходження медичного огляду безкоштовно.

До Комплексу звертаються звільнені особи, які потребують допомоги – 7 особам надано інформаційно-консультативні послуги, послуги психолога, допомогу одягом та взуттям.

Працівники  Комплексу беруть участь у соціальному патрулюванні, яке проводиться вулицями міста. Організовано 76 рейдів, якими виявлено  41  особа.

Завдяки тісній співпраці працівників Комплексу з іншими структурними підрозділами Центру соціальних послуг, громадськими і релігійними організаціями міста вдається забезпечувати людей, які опинилися в складних життєвих обставинах, різними соціальними послугами. Відділення благодійної діяльності надає допомогу клієнтам Комплексу одягом, взуттям, продуктами харчування. За необхідності видаються талони на послуги перукаря. Допомогу медикаментами надає відділення соціально–медичних послуг. Міський осередок Всеукраїнської громадської організації «Соціальна Україна»  надає одяг, взуття, продукти харчування. Черкаський обласний благодійний фонд «Черкащина – територія життя», «Служба милосердя Свято-Успенського храму» надають матеріальну допомогу на потреби Комплексу: побутову хімію та продукти харчування, проводять з клієнтами заняття та роз’яснювальну роботу щодо здорового способу життя,  організовують бездомним особам два рази в тиждень гаряче харчування. Волонтери Уманських  молодіжних громадських організацій «Нова генерація» та «Майбутнє без наркотиків» проводять профілактичну роботу з клієнтами Комплексу.

Заходи щодо попередження убивств, самогубств та само ушкоджень.

Протягом 9 місяців 2017 року в місті проводиться комплекс профілактичних заходів. Активізується робота з малозахищеними верствами населення, одинокими, фріками особами з обмеженими фізичними можливостями по попередженню випадків самогубств та самоушкоджень серед даної категорії громадян. Уманським ВП ГУНП проводиться інформаційно-роз`яснювальна робота серед учнів шкіл, студентів щодо профілактики зловживання алкоголем, комбінованими наркотичними засобами та впливу наркотичних речовин на стан здоров’я, що може призвести до самогубства та самоушкодження. Проводяться комплексні заходи по боротьбі з бідністю, убожінням, соціальною маргіналізацією,  біомаргіналізацією та люмпенізацією населення, що накладає певний відбиток на їх психіку та спосіб життя.

В Центрі обліку бездомних осіб Центру соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради протягом 9 місяців 2017 року поставлено на облік 56 осіб, з них виявлено вперше 23 особи.

З метою виявлення бездомних осіб в місті  постійно проводиться соціальне патрулювання, під час роботи якого роздаються буклети з інформацією про Центр та його координати. До цієї роботи залучаються голови квартальних комітетів. За звітний період проведено 76 рейдів, в результаті яких виявлено 41 особа.

Центр співпрацює з Уманським відділом поліції ГУНП України в Черкаській області, відділом охорони здоров’я та головами квартальних комітетів, які допомагають спеціалістам  у вирішенні проблем бездомних осіб, а саме:

  • при виявленні бездомних працівники ВП ГУНП допомагають доставити їх до приймального відділення міської лікарні, доставлено 6 осіб;
  • голови квартальних комітетів допомагають виявити бездомних осіб в під’їздах, базарах, у підвальних приміщеннях, виявлено 12 осіб.

Структурні підрозділи управління праці та соціального захисту населення забезпечують громадян, що опинилися в складних життєвих обставинах, різними соціальними послугами – це послуги перукаря, лазні, надання матеріальної допомоги, одягу, взуття, консультації спеціалістів. В місті діє міська програма соціальної допомоги „Турбота“ на 2016-2020 роки.

Бездомним особам, які перебувають на обліку в Центрі, надані соціальні послуги відповідно до їх потреб, а саме:

  • 22 особам вперше видано посвідчення про взяття на облік;
  • 6 особам відновлено документи;
  • 6 особам оформлено пенсію;
  • 4 особи оформлено в Будинок ветеранів;
  • 38 особам надана допомога одягом і взуттям;
  • 32 особам надана допомога продуктами харчування;
  • 9 осіб одержали талони в лазню;
  • 13 осіб одержали талони в перукарню;
  • 7 осіб влаштовано до медичного закладу;
  • 41 особі надана консультація практичним психологом.

З метою запобігання переохолодженню, загибелі бездомних осіб в зимовий період та у період надзвичайних ситуацій створено оперативний штаб з питань координації роботи структурних підрозділів управління праці та соціального захисту населення. 

В осінньо-зимовий період працювало 8 пунктів обігріву, розміщених у структурних підрозділах Центру соціальних послуг, 3-и з яких працювало цілодобово. Пункти обігріву укомплектовані медичними аптечками. Послугами пункту обігріву взимку скористалось 57 осіб. Працює банк одягу, за потреби бездомні направляються в міську лікарню та Центр зайнятості. З метою запобігання переохолодженню бездомних осіб працівники Центру спільно з волонтерськими організаціями міста проводять збір продуктів харчування, одягу та взуття для організації роботи пунктів обігріву, банку одягу та взуття.

При виконкомі міської ради працює координаційна рада з розв’язання проблем, пов’язаних з наданням допомоги бездомним та звільненим особам. На засіданнях координаційної ради вирішуються питання соціального захисту бездомних осіб, проводиться обмін досвідом роботи.

Заходи щодо попередження загибелі людей від пожеж та інших джерел вогню.

Уманський РВ Управління ДСНС України у Черкаській області постійно здійснює контроль за дотриманням вимог правил пожежної безпеки на підприємствах, в установах, організаціях. Регулярно здійснюються перевірки протипожежного стану об’єктів виробничого та соціально–культурного призначення. Протягом 9 місяців поточного року районним відділом здійснено 93 перевірки протипожежного стану об’єктів міста. За порушення протипожежних норм та правил притягнуто до адміністративної відповідальності 76 керівників та відповідальних посадових осіб.

Здійснено роботу щодо обладнання установками автоматичної пожежної сигналізації на 16 об’єктах. Проведено ряд заходів щодо виведення на пульт централізованого пожежного спостерігання 187 об’єктів, з них 7 в поточному році. Обслуговування об’єктів обладнаних АПС становить 88 відсотків .

Протягом 9 місяців 2017 року співробітниками Уманського районного відділу Управління ДСНС України у Черкаській області проведено 9 рейдів серед ризикових груп населення. Під час здійснення даного заходу роз’яснювальну роботу проведено серед 3941 самотніх громадян похилого віку, 47 багатодітних сімей, 26 інвалідів та 21 неблагонадійних сімей, розповсюджено 8737 примірники видавничо – друкарської продукції.

Управлінням праці та соціального захисту населення Уманської міської ради проведено 4 навчальні семінари щодо пожежної безпеки в побуті, при використанні пічного опалення із соціальними працівниками які обслугують одиноких та одиноко проживаючих людей похилого віку.

За звітний період 2017 року на сторінках місцевих друкованих засобів масової інформації до друку вийшло 47 матеріалів інформаційно – попереджувального характеру, місцевою телекомпанією «Умань» за результатами рейдових перевірок підготовлено та здійснено ефір 10 телепередач. Уманським РВ Управлінням ДСНС України у Черкаській області відкрита сторінка у Фейсбуці, на якій здійснюється постійне оновлення інформації щодо попередження виникнення пожеж на підприємствах та у приватному секторі.

Заходи щодо попередження травмування і загибелі людей внаслідок випадкових падінь.

Протягом зимового періоду 2017 року міськими комунальними службами проводилося регулярно посипання тротуарів та доріг міста посипковим матеріалом для недопущення утворення ожеледиці, своєчасно прибиралися снігові замети та льодові утворення на покрівлях будівель та споруд.

Міські підприємства, установи та організації усіх форм власності здійснювали прибирання снігових заметів та льодових утворень прилеглих територій та їх посипку під час ожеледиці.

Заходи щодо попередження дитячого травматизму.

В дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах, Центрі реабілітації дітей з інвалідністю „Пролісок“ Центру соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради постійно на батьківських зборах проводиться  роз’яснювальна робота з батьками щодо профілактики травматизму невиробничого характеру серед дітей. Проведено бесіди з учнями щодо безпечного користування електричними приладами та профілактики електротравматизму. У майстернях загальноосвітніх навчальних закладів перед уроками праці проводяться з учнями інструктажі з техніки безпеки та безпеки життєдіяльності. Відділом освіти Уманської міської ради проведено обстеження спортивних майданчиків щодо безпечного їх використання та наявності наочної агітації з правил безпеки.

В Центрі реабілітації дітей з інвалідністю «Пролісок» Центру соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради проведено для  персоналу  інструктаж з техніки безпеки на ігровому майданчику.

В управлінні праці та соціального захисту населення Уманської міської ради діє відділення організації та надання соціальних послуг, в тому числі учасникам АТО, їх сім’ям та внутрішньо переміщеним особам Центру соціальних послуг. Головним завданням фахівців є соціальна робота щодо здійснення обстеження сімей, які знаходяться в складних життєвих обставинах та надають їм необхідні соціальні послуги постійно.

Заходи щодо попередження інших нещасних випадків.

Здійснюється контроль за утриманням житлових будинків, будівель соціально – культурного призначення в належному технічному стані.

Ремонтно-експлуатаційне управління міста постійно проводять обстеження житлових будинків, в разі необхідності проводяться капітальні ремонти. Двічі на рік перед опалювальним сезоном та після нього проводяться планові перевірки димовентиляційних каналів житлових будинків.

На осінньо-зимовий період ремонтно-експлуатаційним управлінням міста в повному обсязі заготовляється посипковий матеріал (пісок) для виконання заходів попередження травмування людей під час ожеледиці.

ПАТ „Уманьгаз“ постійно проводяться перевірки з метою виявлення можливих порушень при користуванні газом у побуті, у тому числі несанкціонованих підключень газових приладів. Під час проведення планово-технічного та технічного обслуговування абонентів відключаються від газопостачання газові прилади і обладнання, що знаходиться в аварійному стані, газові прилади та обладнання з відводом продуктів згорання в димові канали, власники яких не забезпечили їх своєчасне обстеження, проводяться повторні інструктажі з власниками квартир та будинків з питань дотримання правил безпеки використання газу.

Заходи з організації навчання населення з питань безпеки життєдіяльності.

В місті відділом освіти розроблена програма дослідження серед учнів щодо вивчення «Впливу алкоголю та нікотину на живі організми», виявлення кількості курців серед учнів, причини куріння та вживання алкоголю, відношення учнів до цих явищ у молодіжному середовищі, аналіз даних про вплив паління та вживання алкоголю на здоров’я підлітків. Проводяться бесіди і профілактичні заходи з учнями шкіл на антиалкогольну тематику.

Управління праці та соціального захисту населення Уманської ради проводить щомісячно клуб «Надвечір’я». В рамках клубу фахівці надають роз’яснення і відповідають на питання щодо навчання населення з питань безпеки життєдіяльності та інші питання, що турбують мешканців міста.

Інформаційне забезпечення.

Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради з населенням через засоби масової інформації, під час лекцій, семінарів і зустрічей в консультаційних пунктах та на підприємствах проводить навчання й інформування з питань безпечної життєдіяльності та профілактики  травматизму невиробничого характеру.

Протягом 9 місяців 2017 року управління праці та соціального захисту населення іншими відділами та службами Уманської міської ради, РВ Управління ДСНС України у Черкаській області, Уманським ВП ГУНП в Черкаській області подали більше 80 інформувань в засобах масової інформації. Проведено 4 семінари, 7 нарад, 67 лекцій та 864 бесіди з питань безпечної життєдіяльності населення.

Інформація про проведену роботу та заходи висвітлюється на офіційних сайтах Уманської міської ради, управління праці та соціального захисту населення, в соціальних мережах Фейсбук та Інстаграм.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *