Таємниці підземелля монастиря Василіанів

Василіанський монастир є однією з найстаріших будівель Умані. Він був побудований графом Потоцьким у 1784 році. На території монастиря була побудована греко–католицька школа. Споруда мала ще й оборонне значення. Стіни – завтовшки метр. У 1832 році будівлю зруйновано і передано у володіння місцевій владі, тут працювали судді. Під будівлею є величезний підвал та мережа підземних ходів, які прокладали в 17–18 століттях. За легендами, у цих підвалах гайдамаки заховали скарби і чимало охочих намагалося їх розшукати.

7 жовтня 2017 року делегації міст – побратимів поринули в Таємниці підземелля монастиря Василіанів, екскурсію для яких провів кандидат історичних наук, професор кафедри історії України Уманського державного педагогічного університету ім. Павла Тичини Ігор Кривошея.

Іноземні гості з цікавістю слухали розповідь про історію монастиря від заснування до сьогодення, сповнену величних і трагічних подій, про побут монахів, про життя учнів і послушників, про те, куди ведуть підземні ходи із монастиря.

Сподіватимемось, що цікаві та зворушливі факти історії монастиря залишають свій слід в українській історії, яка крокуватиме світом.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *