Засідання круглого столу з нагоди відзначення Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми

28 липня 2017 року в управлінні праці та соціального захисту населення відбулося засідання круглого столу з відзначення  Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми.

Заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Олена Левченко зазначила, що 30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Цей день має на меті підвищити поінформованість громадськості про цю глобальну проблему і привернути увагу до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохотити людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

Торгівля живим товаром, яка набирає щораз широких масштабів і дедалі жорстокіших форм охопила більшість країн світу та стала злочинним бізнесом, який посідає третє місце за рівнем прибутковості, поступаючись лише торгівлею зброєю та наркотиками. На жаль, не оминуло це лихо й Україну, яка є сьогодні і країною-донором, і країною транзиту. До рук сучасних работоргівців потрапили тисячі українських громадян: вони зазнають нещадної експлуатації і принижень, їх калічать морально і фізично, навіть позбавляють життя. Такий стан речей є незадовільним і потребує для виправлення рішучих зусиль Уряду та громадськості.

Проблема торгівлі людьми визнана в Україні надзвичайно актуальною, про що свідчить існування нормативно-правової бази, спрямованої на протидію цьому злочину, та активність державних, неурядових та міжнародних організацій впродовж останніх років.

  В м. Умань діє соціальна програма протидії торгівлі людьми на період 2015 – 2020 роки, затверджена рішенням Уманської міської ради від 13.03.2015 року № 3.4-67/6 (зі змінами).

Відповідальні за забезпечення реалізації програми: управління праці та соціального захисту населення, Уманський міський центр зайнятості, відділ освіти, відділ охорони здоров’я, служба у справах дітей, відділ у справах сім’ї та молоді, Уманський ВП ГУНП України в Черкаській області, відділ культури, відділ інформації та зв’язків з громадськістю.

Метою міської соціальної програми протидії торгівлі людьми на період 2015 – 2020 роки є запобігання торгівлі людьми, підвищення ефективності переслідування осіб, які вчиняють пов’язані з нею злочини або сприяють їх вчиненню, а також захист прав осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та надання їм допомоги.

Основними шляхами розв’язання проблеми торгівлі людьми та надання допомоги і захисту особам, які постраждали від неї, є налагодження співпраці бюджетних установ з громадськими організаціями, зокрема впровадження ефективного механізму взаємодії у сфері протидії торгівлі людьми, за такими напрямами, як:

– організація інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення, спрямованої на запобігання потраплянню в ситуації, пов’язані з торгівлею людьми;

– підвищення професійного рівня спеціалістів, які надають допомогу особам, постраждалим від торгівлі людьми;

– проведення постійного моніторингу ефективності заходів, спрямованих на протидію торгівлі людьми.

Виконання Програми дасть змогу:

– підвищити ефективність взаємодії органів місцевих, міжнародних, громадських організацій та інших юридичних осіб у сфері протидії торгівлі людьми;

– збільшити кількість виявлених злочинів у зазначеній сфері та випадків притягнення до відповідальності осіб, причетних до їх скоєння;

– підвищити рівень обізнаності населення у сфері протидії торгівлі людьми;

– підвищити професійний рівень спеціалістів, які надають допомогу особам, постраждалим від торгівлі людьми, здійснюють їх реабілітацію та соціальну реінтеграцію.

Останнім часом в нашій країні багато робиться для запобігання торгівлею людьми. Слід відзначити, що Україна (як на міжнародному, так і на національному рівні) застосовує багатовекторний підхід до проблеми боротьби з торгівлею людьми. Як правило, це проявляється у поєднанні стратегій боротьби з торгівлею людьми як такою, боротьби з нелегальною міграцією та боротьби із міжнародною організованою злочинністю.

На завершення відбулося обговорення актуальних питань.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *