Засідання інформаційно-консультативного центру з питань пенсійної реформи

12 травня 2017 року в управлінні праці та соціального захисту населення відбулося засідання інформаційно-консультативного центру з питань пенсійної реформи.

На засідання запрошені: Кузнець Анатолій Михайлович – начальник Уманського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Черкаської області, Берднікова Оксана Володимирівна – директор редакції радіомовлення м. Умань та Уманського району; Бородинська Тетяна Арсеніївна – головний редактор газети «Уманська зоря»; Єгорова Світлана Вікторівна – голова кооординаційної ради профспілок м. Умань та Уманського району; Левченко Олена Олександрівна – заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради; Уднікова Олександра Миколаївна – архіваріус управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради; Фащевський Степан Леонідович – директор Уманського міського центру зайнятості, Ніколаєнко Марина Григорівна – начальник відділу пенсійного реформування, пенсійного забезпечення управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради.

Начальник управління праці та соціального Кучер Галина Михайлівна в своєму виступі зазначила, що якість життя населення значною мірою залежить від гідного пенсійного забезпечення людей похилого віку та впевненості у завтрашньому дні осіб, які працюють.

Саме пенсійне забезпечення є основною складовою системи соціального захисту населення.

Зазвичай соціальні стандарти в Україні піднімають двічі на рік – у травні й грудні, якщо в держбюджеті для цього достатньо коштів. В цьому році з 1 травня відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.2016 року № 1801 підвищено:

– прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць з 1544 грн. (січень 2017 року) до 1624 грн. (травень 2017 року);

– для дітей віком до 6 років з 1355 грн. (січень 2017 року) до 1426 грн. (травень 2017 року);

– для дітей віком від 6 років до 18 років з 1689 грн. (січень 2017 року) до 1777 грн. (травень 2017 року);

– для працездатних осіб з 1600 грн. (січень 2017 року) до 1684 грн. (травень 2017 року);

– для осіб, які втратили працездатність з 1247 грн. (січень 2017 року) до 1312 грн. (травень 2017 року).

Із зростанням соціальних стандартів з травня місяця підвищено мінімальні розміри пенсій. Максимальне зростання мінімального розміру пенсії становить 65 гривень, проте, не слід забувати, що розмір підвищення для кожного пенсіонера індивідуальний.

Пенсіонерам, які працюють, після звільнення з роботи пенсія перерахується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом на дату звільнення з роботи.

Варто звернути увагу, що відповідно до норм чинного законодавства мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється за наявності страхового стажу у чоловіків 35 років, у жінок – 30 років (для осіб, яким пенсію призначено до 01.10.2011 – за наявності стажу для чоловіків 25 років, для жінок – 20 років). За умови меншої тривалості стажу, пенсія за віком встановлюється в розмірі пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком.

Що стосується інших пенсійних виплат, надбавок і підвищень до пенсії, які встановлені у відсотках до прожиткового мінімуму, то вони також перераховані із збільшенням прожитого мінімуму. Зокрема, це:

– пенсії за особливі заслуги, призначені відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»;

– мінімальні розміри пенсій по інвалідності та по втраті годувальника призначені відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування";

– мінімальні розміри пенсій по втраті годувальника членам сімей військовослужбовців;

– підвищення, передбачені Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань»;

– надбавки на утриманців відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб»;

– щомісячна державна адресна допомога інвалідам війни та учасникам бойових дій;

– мінімальні розміри пенсій шахтарям.

Крім того, на жаль, є така категорія осіб, у яких до законодавчих змін доплата до нового розміру прожиткового мінімуму не встановлена, це стосується жінок, які скористалися правом дострокового виходу на пенсію (в 55 років) та розмір пенсії яких, після зменшення розміру пенсії на 0,5 % за кожний місяць дострокового виходу на пенсію, становить менше 949 грн. Таким жінкам надається щомісячна державна адресна допомога в сумі, що не вистачає до 949 грн. та виплачується протягом усього періоду одержання пенсії.

Така норма в пенсійному законодавстсві викликає соціальну напругу серед населення та численні звернення громадян з приводу перерахунку пенсії. І це цілком зрозуміло, адже такі пенсії обмежуються двічі:

– пенсія зменшується на 0,5 відсотка за кожний повний місяць дострокового виходу на пенсію на весь період отримання пенсії;

– пенсія не підвищується в залежності від зміни прожиткового мінімуму.

Для вирішення даного питання було направлено пропозиції до Міністерства праці та соціальної політики України. Щоб виправити цю пенсійну несправедливість, на розгляд Верховної Ради України внесено проект Закону України «Про внесення змін до пункту 7-2 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсіне страхування» № 4504 від 21.04.2016 року, яким передбачено, що таким жінкам «розмір пенсії не може бути нижчий від встановленого Законом прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність».

На даний час проект знаходиться на розгляді у Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

На завершеня відбулося обговорення актуальних питань.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *