Секрет довголіття Ірини Йосипівни

В день Воскресіння Христового свій 100 – річний ювілей відзначила довгожителька нашого міста Вовнянко Ірина Йосипівна.

Сумлінна та відповідальна трудівниця, поважна та шанована жінка. ЇЇ життя було не завжди легким, але все ж життєва стежка вела її вірною дорогою. Народилася вона у багатодітній селянській родині із села Черповоди Уманського району, де крім неї виростало ще шестеро хлопчиків та одна дівчинка. Згадує своє дитинство і юність, немов це було вчора. І красу рідного села, і свою родину і молоді сподівання. Закінчила 4 класи початкової школи, далі через голодомор дівчина перестала ходити до школи. В 13 років почала працювати у ланці колгоспу села Черповоди.

У 1938 році Ірина вийшла заміж за сільського хлопця, тракториста Феодосія. Але не довгим було щастя молодих, невдовзі почалася Друга світова війна. Майже всю війну чоловік пробув на фронті, а у травні 1944 року пропав безвісти. За прожиті 100 років вона побачила найцінніше – народження двох дітей, трьох онуків та трьох правнуків.

З 2003 року Ірина Йосипівна проживає з сім’єю доньки. Вражає те, що переступаєш поріг цієї затишної садиби, де живе ювілярка, виблискує ідеальна чистота і на подвір’ї, і в будинку, і на городі. За цим слідкує донька Кузьменко Євгенія Іванівна з чоловіком.

Секрет довголіття Ірини Йосипівни – у доброті і людяності. Всього за кілька хвилин спілкування з ювіляркою і її рідними можна зрозуміти, це він і об’єднує цю дружню родину, а ще найголовніші загальнолюдські цінності – людяність, вдячність, вміння співпереживати і поважати ближнього. Ірина Йосипівна, проживши життя довжиною в сторіччя, зуміла зберегти оптимізм, веселу вдачу та добре серце. Рецепту довголіття жінка не знає, лише наголошує, що важливо бути доброю людиною, а Бог сам знає, кому і скільки треба прожити.

Міська влада постійно опікується та шанує довгожителів. З міського бюджету відповідно до міської програми соціальної допомоги «Турбота» надаються додаткові пільги на житлово-комунальні послуги, послуги зв’язку та радіо. Згідно з чинним законодавством 100 – річним громадянам з державного бюджету виплачується надбавка до пенсії.

За дорученням міського голови начальник управління праці та соціального захисту населення Кучер Галина Михайлівна привітала ювілярку, вручила матеріальну допомогу, побажала їй міцного здоров’я, родинного затишку, шани, радості й турботи від рідних.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *