V Пленум Центральної Ради профспілки працівників соціальної сфери

6 квітня 2017 року в місті Київ відбувся V Пленум Профспілки працівників соціальної сфери України за участю голови Федерації професійних спілок України Григорія  Васильовича Осового, Державного секретаря Міністерства соціальної політики України Віктора Вікторовича Іванкевича.

На заході були присутні  голови обласних організацій Профспілки працівників соціальної сфери Закарпатської, Житомирської, Черкаської, Рівненської, Харківської, Хмельницької, Сумської  та Тернопільської областей.

Черкаську область представляли голова профспілки працівників соціальної сфери Черкаської області Веселовська Людмила Василівна та начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Кучер Галина Михайлівна.

Голова Профспілки працівників соціальної сфери України Тьоткін Володимир Іванович у своєму виступі розповів про актуальні проблеми впровадження Закону України «Про державну службу» та дії профспілки щодо їх розв’язання, підсумки Всеукраїнського галузевого комплексу «Краща первинна профспіслкова організація щодо здійснення громадського контролю за станом охорони праці.

Про проведення творчого конкурсу серед молоді «Профспілка очима молоді» повідомила заступник голови Профспілки працівників соціальної сфери України Башкірєва Галина Миколаївна.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Кучер Галина Михайлівна у своєму виступі зазначила, що найважливіші завдання кожної держави – соціальний захист її громадян. З кожним роком збільшується навантаження на працівників управлінь праці та соціального захисту населення в зв’язку з наданням соціальних гарантій новим категоріям осіб, а це внутрішньо переміщені особи,  учасники АТО та їх сім’ї. Добавляються нові функції: оздоровлення та відпочинок дітей, гендерна рівність, попередження насильства в сім’ї, протидія торгівлі людьми. До того ж саме працівники соціальної сфери стримують соціальну напругу в зв’язку з підвищенням  тарифів  на житлово-комунальні послуги та оформленням житлових субсидій, зміни до яких вносились Урядом 35 разів.

На прикладі міста Умань майже 80% мешканців міста отримують житлові субсидії, заради цього ми працювали допізна і у вихідні, щоб забезпечити вчасне їх призначення.

І навіть із зменшенням соціальних норм, збільшенням мінімальної зарплати, і, як наслідок, можливим зменшенням одержувачів субсидій, ситуація суттєво не зміниться.

Проблеми залишаться і тягар незадоволення з боку громадян, як і раніше, ляже на плечі працівників управління.

З 2017 року на органи соціального захисту, без додавання штатних одиниць, передано повноваження виплати студентам соціальних стипендій, як приклад в місто Умань таких 3 вищих навчальних заклади.

6 грудня 2017 року внесено зміни до ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, проведення з цією метою перевірок та накладання штрафів за порушення(тільки міста обласного значення та об’єднані територіальні громади), але на сьогоднішній день немає розробленого механізму про здійснення цих повноважень, який мав би бути розроблений Урядом в трьохмісячний термін.

В наш час територіальні громади займають важливе місце у вирішенні соціальних проблем і є гарними господарями, які приймають соціальні рішення.

За кошти місцевих бюджетів надаються додаткові соціальні пільги і гарантії населенню, які фінансово не забезпечуються на державному рівні: послуги зв’язку, пільговий проїзд в міському і залізничному транспорті, додаткові гарантії учасникам АТО, сім’ям загиблих, внутрішньо переміщеним особам.

У вирішенні проблемних питань рушійною силою у громаді виступають працівники соціальної сфери, які забезпечують реалізацію прийнятих рішень і стримують соціальну напругу у громаді.

Потрібна допомога в кваліфікованому кадровому забезпеченні (відсутній навчальний заклад по підготовці спеціалістів органів соціального захисту), додаткових штатних одиницях, в забезпеченні комп’ютерною технікою, методичній підтримці.

Учасники Пленуму проаналізували виконання завдань соціально – економічного захисту членів Профспілки та роботу виборних органів профспілок в умовах децентралізації.

На завершення Голова Федерації професійних спілок України  Григорій  Васильович Осовий та Державний секретар Міністерства соціальної політики України Віктор Вікторович Іванкевич надали відповіді на всі порушені питання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *