Відзначення тижня франкофонії в м. Умань 2017

Міжнародні контакти та співпраця міст-побратимів – це добра школа адаптації України до життя у європейській спільноті на шляху до євроінтеграції.

Більше півстоліття для зміцнення єдності європейських міст та країн в м. Умань працює Товариство дружби з зарубіжними країнами.

Найдовше наше місто співпрацює з французьким містом Ромійї-сюр-Сен (Франція), коли була отримана перша листівка з дружніми побажаннями від  членів муніципальної Ради м. Ромійї.

Шляхом листування, обміну телеграмами, фотокартками та інформацією з питань культури та охорони здоров’я Уманська міська рада встановила дружні зв’язки відповідно до постанови «Об установлении дружественных связей между городами Умань (Черкасской области) и Ромийи-сюр-Сен (Франция)» від 15 лютого 1961 року.

З нагоди відзначення у 2011 році 50 – річного ювілею партнерських відносин з містом Ромійї-сюр-Сен започатковано щорічне проведення «Французької весни в місті Умань». В цей час проходять різноманітні заходи в освітніх та культурних закладах міста, флешмоби, велопробіги, метою яких є популяризація французької культури та побуту .

Міський голова Олександр Цебрій підтримує дружні відносини з французькими друзями, в місті щорічно проходять тижні франкофонії.

З 01 по 20 березня 2017 року у місті Умань пройшли заходи по відзначенню тижня французької весни, спрямовані на популяризацію французької культури, мистецтва та побуту. В цих заходах активну участь взяли всі навчальні та культурні заклади міста.

Добрим стартом французькій весні в м. Умань стало проведення предметної олімпіади з французької мови в міській гімназії. Також був організований вечір французької музики, де всі присутні могли ознайомитись з музичним мистецтвом вишуканої Франції.

Гарно підтримали акцію Уманський державний педагогічний університет ім. Павла Тичини, який якомога ширше ознайомив студентів з історією, культурою, традиціями та сьогоденням Франції. Тут було  проведено ряд заходів: експозиція фотоматеріалів  «Bonjour, la France» , квест «Франція в Умані», відкрита лекція «Україна – Франція: міжнародне співробітництво в контексті європейської інтеграції», історичний кінолекторій, перегляд фільму: «Жанна д'Арк», історична драма французького режисера Люка Бессона, презентація: «Франція у творах мистецтва» (образотворче мистецтво, скульптура, танцювальне мистецтво, художня література), презентація: «Сторінки історії Франції» та  інтелектуальний залік у стилі  «Brain-ring». Студенти виконували пісні, складали заліки у стилі РЕП.

На Історичному факультеті Уманського державного педагогічного університету відбулось тематичне засідання кінолекторію.

Провідною темою засідання стала постать Жанни Д'Арк в історії та культурі Франції.

На початку кінолекторію йшла мова  про становлення образу Жанни Д'Арк в історичній пам'яті французького народу. Зокрема, було зазначено, що сьогодні існують три моделі інтерпретації образу народної героїні Франції: католицька, республіканська й націоналістична.

Гордієнко В'ячеслав Володимирович – кандидат історичних наук, доцент кафедри  Загальної історії  підкреслив, що у ХІХ ст. образ Жанни Д'Арк став невід'ємним від образу самої Франції, а її подвиг зумовив формування французької нації.

 З цікавістю вислухали учасники засідання короткі доповіді студентів про художній фільм французького режисера Люка Бессона «Жанна Д'Арк». У доповідях  йшлося про обставини створення фільму, про його художні здобутки, вади, а також про його значення в формуванні образу Жанни в народній пам'яті.

Після перегляду фільму «Жанна Д'Арк» відбувся жвавий обмін враженнями і думками.

В Уманській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №11 ім. М.П. Бажана пройшло свято «Подорож французькими казками», яке підготували  вихователі груп продовженого дня учнів 1-3 класів. На святі були представлені різножанрові постановки казок: «Кіт у чоботях», «Лисиця та куріпка», «Вовк і Лисиця». Разом з улюбленими героями глядачі навчилися поважати  сильних і проявляти милосердя до слабких, розгадували таємниці і знаходили відповіді, шукали скарби і розуміли, що найдорожчий скарб – це дружба та любов.

В міській гіназії пройшла  «Віртуальна подорож до Франції», під час якої  діти і батьки ознайомились з культурою, мистецтвом Франції , грали в ігри, що грають французькі школярі. По завершенню всі учні з захопленням виявили бажання в майбутньому відвідати цю неперевершену країну.

В бібліотеках міста пройшли книжкові виставки «Французька весна», «Віхи і митці французької поезії», «Подорож країною маленького принца»,  інформаційна мозаїка «Мистецька, емоційна, неповторна Франція», віртуальна  виставка «Паризький настрій», виставка творів художньої літератури «Реалізм у Французькій літературі», година – цікавинка «Цікаве про Францію» та казковий книгограй «Шарль Перро – казкар прославлений століттям», майстер-клас з плетіння української та французької коси «Коса – дівоча краса».

 Гарно підтримала франкофонію Уманська дитяча школа мистецтв № 1 в якій пройшов концерт «ФРАНЦУЗСЬКА ВЕСНА», в рамках Днів французької культури в Україні, для учнів, викладачів та батьків. В концерті приймали участь учні Уманської дитячої музичної школи №1, які виконували твори французьких композиторів (С.Жиро, М.Леграна, Сеневіль, Ж. Бізе, Ф. Лея, С. Адамо та  інших) на різних музичних інструментах. В концертій залі школи було по-французськи затишно, лунали оплески та гріли душу теплі посмішки глядачів.

 В парку «Софіївка» викладачі та студенти провели французькою мовою  екскурсію для всіх бажаючих.

Всі заходи сприяли розвитку творчих здібностей, виконавської майстерності студентів, учнів  та дошкільнят, дали можливість поринути до світу французьких традицій та культури, до світу прекрасного.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Bonjour, la France

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *