Пенсійне забезпечення підприємців

Підприємці, як і звичайні громадяни, досягнувши пенсійного віку мають право на призначення пенсії за віком, хоча порядок її нарахування дещо відрізняється від розрахунку пенсій найманим працівникам. Це залежить від системи оподаткування, яку використовував підприємець до виходу на пенсію. Крім того, є відмінності щодо визначення страхового стажу та розміру доходу, який використовується для нарахування пенсії, у період до та після 1 січня 2004 року.  

З 1 січня 2004 року для обчислення розміру пенсії враховується страховий стаж людини, тобто період, протягом якого вона підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Страховий стаж обчислюється в місяцях, і той місяць (чи місяці), за який внески до Пенсійного фонду не сплачені, не включається до страхового стажу.                                                                                                     

Довгий період часу фізичні особи, які працювали на спрощеній системі оподаткування, сплачували внески до Пенсійного фонду на добровільних засадах. Лише з 1 липня 2010 року цю категорію платників законодавчо зобов’язали сплачувати страхові пенсійні внески, що дає можливість не тільки  більше наповнити бюджет Пенсійного фонду, але і забезпечити набуття права на майбутню пенсію фізичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування.

До 1 липня 2010 року «спрощенцям» страховий стаж зараховується по факту сплати внесків – лише чотири–п’ять днів на місяць. Як наслідок, звертаючись за пенсією або за її перерахунком, людина з подивом виявляє, що у неї просто не вистачає стажу. Це серйозна проблема, з якою вже зіткнулися десятки тисяч людей.

Відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» єдиний внесок для всіх платників єдиного податку (крім пільгових категорій) встановлено у розмірі 22% мінімальної заробітної плати (3200 х 22% = 704 грн.).

Окремо необхідно звернути увагу на те, що відповідно до даного закону всі пенсіонери-підприємці, незалежно від обраної ними системи оподаткування, звільняються від сплати єдиного соціального внеску за себе, тому такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Решта підприємців повинні сплачувати єдиний соціальний внесок не нижче мінімального страхового внеску у розрахунку на місяць. Але, у зв’язку з встановленням з 1 січня 2017 року нового розміру мінімальної зарплати, «єдинники» І групи отримали пільгу. Вони можуть сплачувати єдиний соціальний внесок «за себе» на рівні 0,5 мінімального страхового внеску, а це, починаючи з 1 січня 2017 року, складає 352 грн. До страхового стажу для нарахування пенсій такі місяці будуть враховуватися пропорційно сплаченим внескам.

Останніми роками пенсійні питання є однією з найактуальніших тем серед населення України. Питання наповнення пенсійної скарбниці сьогодні дуже гостре. Всі повинні усвідомити, що платити необхідно, бо це кошти, з яких виплачують пенсії. На жаль, багато хто з громадян не зовсім усвідомлює, а дехто й не хоче усвідомлювати зміст пенсійної реформи, яка відбувається в Україні. Якщо людина взяла на себе сміливість бути підприємцем, доводиться відповідати за своє майбутнє перед самим собою, платити внески в тому обсязі, що гарантують бажаний розмір пенсії. Все, що „ховається в кишені” в пенсію ніколи не ввійде. Адже несплата внесків не дає можливості зарахувати період трудової діяльності до страхового стажу. І, як наслідок, громадяни мають пенсію, яка не відповідає їх сподіванням.

Лише за умови офіційної зарплати не нижче за мінімальну ви матимете гідну пенсію. Тож, подбаймо про майбутню пенсію уже сьогодні.

За більш детальною інформаціє Ви можете звертатися за телефоном 4-04-20, або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова, 9, кабінет 17.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *