Засідання міського оперативного штабу для вирішення питань надання допомоги учасникам АТО та внутрішньо переміщеним особам з тимчасово окупованих територій та зони проведення АТО

14 лютого 2017 року в управлінні праці та соціального захисту населення Уманської міської ради відбулася робоча нарада міського оперативного штабу для вирішення питань надання допомоги учасникам АТО та внутрішньо переміщеним особам з тимчасово окупованих територій та зони проведення АТО.

Станом на 14 лютого 2017 року на обліку в координаційному центрі перебуває 1059 внутрішньо переміщених осіб (616 сімей) з районів проведення антитерористичної операції та окупованої території, в тому числі 286 дітей  до 18 років, 227 громадян похилого віку та інвалідів. Виїхало 416 осіб.

Надана допомога у розселенні:

619 осіб розселено у мешканців міста;  

– 5 осіб поселено в готелі «Софіївський» по вул.Київській, 12а;

– 10 осіб поселено в готелі “Фортеця”;

– 5 осіб в гуртожитку Уманського національного університету садівництва;

4 особи поселено в гуртожитку Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу.

В місті проживає 643 особи (407 сімей), з них 169 громадян похилого віку та інвалідів, 18 сімей з дітьми та 149 дітей до 18 років.

         Відповідно до постанови КМУ від 01.10.2014 року № 509 до Єдиної інформаційної бази даних про взяття на облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО внесено 885 осіб, яким підготовлені довідки для надання щомісячної адресної допомоги на покриття витрат на проживання. 1035 сім’ям призначено грошову допомогу.

         Відповідно до Порядку використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або районів проведення антитерористичної операції затвердженої постановою КМУ від 01.10.2014 року № 535 направлено реєстр на 10 осіб вищезазначеної категорії для виплати допомоги у комісією з питань надання одноразової грошової допомоги Департаменту соціального захисту населення Черкаської облдержадміністрації.

– протягом оздоровчої кампанії 2016 року 67 дітей внутрішньо переміщених осіб забезпечені послугами оздоровлення та відпочинку;

– 12 осіб пройшли курс соціально-реабілітаційних послуг в Реабілітаційному комплексі для людей з особливими потребами;

– забезпечено соціальні гарантії:  подано  334 запитів справ для отримання соціальних допомог – надійшло 334 справи, з них призначено 242 – пенсійних  та 92 – соціальних допомог;

– відділенням благодійної діяльності управління праці та соціального захисту населення надано 179 сім’ям  продуктові набори та одяг;

Уманська організація Товариство Червоного Хреста надала допомогу 87 сім’ям (всього 219 особам) продуктами харчування, одягом та засобами гігієни на суму 32311 грн.

     Станом на 14.02.2017 року в місті проживає 515 учасників АТО, 482 учасники АТО отримали статус учасника бойових дій, 10  інвалідів війни, з них 1 групи – 1 особа, 2 групи – 3 особи, 3 групи – 6 осіб, 11 сімей загиблих, 195  демобілізованих учасників АТО, 381 дитина  учасників АТО.

         На державному рівні передбачено пільги та компенсації учасникам АТО відповідно до ветеранського Закону. Зокрема, починаючи з 2017 року учасники АТО самостійно обиратимуть путівки до санаторіїв з огляду на свої потреби. Починаючи з 6 лютого 2017 року учасникам АТО надається право на дострокове призначення пенсії за віком чоловікам після досягнення 55 років, а жінкам – 50 років при наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років – для жінок.

Для вирішення проблем учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Уманської міської ради створено 6 координаційних органів, Центр допомоги учасникам АТО та міжвідомчий пункт психологічної допомоги.

    Для виявлення потреб сімей учасників АТО проведено обстеження матеріально-побутових умов їх проживання, про що складено соціальні паспорти. За результатами таких обстежень максимально вирішуються питання щодо шляхів їх вирішення. Під соціальним супроводом перебувають 23 родини з дітьми учасників АТО.

Міська влада усвідомлює, що для забезпечення всебічного соціального захисту турбота про учасників антитерористичної операції має бути комплексною. Саме таку підтримку забезпечує міська програма соціальної допомоги «Турбота», для реалізації якої виділяється кошти на додаткові соціальні пільги учасникам АТО та сім’ям загиблих в АТО:  на оплату житлово-комунальних послуг, придбання 2-х додаткових балонів скрапленого газу, безкоштовне харчування дітей учасників АТО в школах і дитячих садках, на поховання та спорудження надгробку загиблим учасникам АТО,  оздоровлення дітей учасників АТО, на матеріальну підтримку, реабілітацію  та вшанування учасників АТО з нагоди знаменних дат України, щомісячну виплату стипендії дітям загиблих учасників АТО в розмірі 1000 грн.

Затверджено міську комплексну програму щодо надання допомоги учасникам АТО та членам їх сімей на 2015-2017 роки, міську програму забезпечення учасників АТО та членів їх сімей житлом у 2016 – 2020 роках, на виконання якої шляхом пільгового кредитування придбано 1 квартиру учаснику АТО, але ще  33 родини учасників АТО потребують житла. Затверджено комісію з розгляду заяв членів сімей загиблих військовослужбовців та інвалідів війни І і ІІ групи про виплату грошової компенсації на придбання житла.  Перераховано грошову компенсацію на придбання житла 2 особам на суму 947,7 тис. грн.

10 учасників АТО здобули професію «Водія» за кошти, передбачені у державному бюджеті для їх професійної адаптації .

Відкрито цільовий фонд міської ради для забезпечення мобілізаційної готовності та мобілізації, за рахунок якого виділяються кошти на придбання необхідного для потреб військовослужбовців в зоні АТО, медикаментів, протезування, санаторно-курортних путівок.

Громада вшановує уманчан, які героїчно загинули під час захисту Батьківщини: 8 родинам учасників АТО вручено орден «За мужність» ІІІ ступеня та відзнаку міської ради «Почесний громадянин  м. Умань».  На честь загиблих перейменовано 6 вулиць та провулків міста.

Поступово вирішується питання виділення земельних ділянок для учасників АТО, 65 земельних ділянок в районі масиву «Східний» м. Умань зарезервовані для учасників АТО, з них рішеннями міської ради 41 ділянка передана у власність учасникам АТО та сім’ям загиблих учасників АТО для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *