Соціальний захист родин учасників АТО

Внесено зміни до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» в частині призначення пенсій дружинам (чоловікам) загиблих (померлих) військовослужбовців, які зайняті доглядом за дітьми, онуками, братами та сестрами годувальника до 8- річного віку та проходять військову службу.

         Надано право на призначення пенсії в разі втрати годувальника дружинам (чоловікам) загиблих (померлих) в антитерористичній операції військовослужбовців, які зайняті доглядом за дітьми годувальника до 8-річного віку незалежно від факту її (його) роботи або проходження служби.

         До внесення змін правом на одержання пенсії в разі втрати годувальника користувалися дружина (чоловік) годувальника незалежно від того, працюють вони чи ні. В період проходження військової служби дружина (чоловік) годувальника, яка доглядає за дітьми померлого годувальника до досягнення ними 8-річного віку, права на одержання пенсії в разі втрати годувальника не мала.

         Розмір пенсії в разі втрати годувальника за цим Законом на одного непрацездатного члена сімї складає 70 % грошового забезпечення  (заробітної плати). Якщо на утриманні загиблого (померлого) годувальника перебували двоє і більше членів сімї, розмір пенсії становить 90 % грошового забезпечення (заробітної плати), але не менш ніж 40 % на кожного непрацездатного члена сімї.

         Проте, відповідно до статті 37 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» розмір пенсії в разі втрати годувальника не може бути нижчим від двох визначених Законом розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

         В статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність з 1 січня 2017 року встановлено на рівні 1247 грн., відповідно розмір пенсії в разі втрати годувальника не може бути нижчим від 2 тис. 494 грн.

За  більш  детальними  роз’ясненнями  Ви  можете  звертатись  за  тел.5-00-47 або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова, 9 кімната № 17.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *