Інформація про хід виконання першочергових заходів з профілактики травматизму невиробничого характеру в місті Умань за ІІ півріччя 2016 року

В місті  постійно вживаються заходи щодо забезпечення реалізації профілактики травматизму невиробничого характеру. Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради проводить моніторинг стану травматизму невиробничого характеру, проводить  розгляд та аналіз стану травматизму невиробничого характеру на засіданні рад з питань безпечної життєдіяльності населення за кожний квартал. Так протягом останніх 5 років показники травматизму невиробничого характеру в м. Умань зберігаються на рівні в середньому 3,5 – 4,2 тис. нещасних випадків на рік. З них від 40 до 70 випадків із смертельним наслідком.

Заходи щодо попередження загибелі людей на воді.

Управлінням праці та соціального захисту населення Уманської міської ради проводиться план заходів щодо запобігання загибелі людей на водних об'єктах. Розроблено схему надання оперативної інформаційної взаємодії з управліннями і організаціями у сфері запобігання загибелі людей на воді і реагування на надзвичайні ситуації (події), у тому числі з медичними закладами щодо можливості надання допомоги потерпілим при переохолодженні організму та обмороженнях.

Визначені медичні заклади для надання першої медичної допомоги потерпілим на воді. Розроблено та оформлено паспорт місця масового відпочинку на Осташівському ставу.

Організоване надання оперативної інформації по кожному нещасному випадку на водному об'єкті. Організовано проведення занять з безпечної поведінки на льоду у загальноосвітніх школах і середніх спеціальних навчальних закладах. Поновлено відповідні інформаційні стенди про місця, де заборонено вилов риби та вихід на лід.

 Через засоби масової інформації та наочної агітації населення проінформовано про заборону купання на водних об’єктах міста та про правила поведінки на воді.

На щомісячних засіданнях клубу «Надвечір’я» ведеться широка інформаційно-роз’яснювальна робота, щодо попередження загибелі людей на воді. 

Заходи щодо попередження травматизму на транспорті.

         З метою активізації роботи щодо попередження дорожньо– транспортного травматизму сектором Уманського ВП ГУН поліції в Черкаській області спільно з спеціалістами охорони та умов праці управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради щоквартально проводять перевірки технічного стану транспортних засобів, задіяних для перевезення пасажирів. Постійно проводяться комплексні обстеження вулично–шляхової мережі, за результатами обстежень вживаються заходи з покращення її стану, вручаються вимоги по виявлених недоліках. Протягом року вручено 226 вимоги. За порушення правил утримання вулиць 39 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Працівниками під час перевірок автотранспортних підприємств здійснюється контроль за проведенням передрейсових і післярейсових медичних оглядів водіїв транспортних засобів, за роботою служб безпеки дорожнього руху та за транспортними засобами, що здійснюють пасажирські перевезення.

Протягом ІІ півріччя 2016 року в автогаражних кооперативах, на підприємствах міста та в спілці автомобілістів працівниками проведено 32 виступа  перед водіями автотранспортних засобів щодо недопущення з їх сторони скоєння дорожньо-транспортних пригод та суворого дотримання Правил дорожнього руху.

Сектором Уманського ВП ГУНП, спеціалістами управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради та відділом освіти з метою недопущення дорожньо-транспортного травматизму дітей за ІІ півріччя 2016 року проведено 72 навчальних уроків з дотримання правил дорожнього руху з учнями 14 шкіл міста, та в Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок».

З метою профілактики та недопущення дорожньо-транспортного травматизму дітей вулиці  Садова, Шкільна, Червоногвардійська, Фрунзе біля загальноосвітніх шкіл №1, №5, №10, №7 та дитячого навчального закладу № 23 обладнано засобами примусового зниження швидкості «лежачий поліцейський». Близько 70 відсотків пішохідних переходів біля шкіл та дошкільних навчальних закладів обладнано дорожніми знаками "Пішохідний перехід" та дорожньою розміткою, 1.14.1 «Пішохідний перехід»

Проведено комплексне обстеження вулиць міста за результатами якого буде заміщено 26 дорожніх знаки та встановлено 70 дорожніх знаків. З метою забезпечення безпеки дорожнього руху в місті виконуються відновлювальні роботи із розмітки перехресть та пішохідних переходів, насамперед біля шкіл та дошкільних закладів. В штатному режимі працюють технічні засоби регулювання дорожнього руху (світлофори). 

За кошти міського бюджету виконано роботи з капітального ремонту 1750 м² дорожнього покриття, а площа поточного ремонту дорожнього покриття складає 9122 м².

Заходи щодо попередження загибелі людей від електричного струму.

Управлінням праці та соціального захисту населення Уманської міської ради постійно в засобах масової інформації на семінарах, нарадах проводиться роз’яснювальна робота з виявлення причини – невиконання або неправильного виконання організанційних заходів з електробезпеки. Причин коли необхідно враховувати так званий людський фактор. Це як психофізіологічні, особистісні фактори (відсутність у людини необхідних для даної роботи індивідуальних якостей, порушення його психологічного стану і інш.). Також соціально-психологічні (незадовільний психологічний клімат у колективі, умови життя і інш.).

Щокварталу подаються в засобах масової інформації публікації та об’яви щодо правил безпеки при користуванні електричною енергією. Постійно серед населення розповсюджуються пам’ятки щодо безпеки при користуванні електричною енергією.

Заходи щодо попередження загибелі людей від випадкових отруєнь алкоголем та іншими отруйними речовинами.

         В місті  постійно вживаються заходи щодо профілактики харчових отруєнь. Щомісячно в радіопередачі надається інформація населенню міста з питань профілактики харчових отруєнь, отруєнь алкоголем, зокрема при споживанні грибів, м’яса, риби.

            В м. Умань працює Комплекс надання соціальних послуг бездомним, звільненим та особам із залежностями в ньому пройшло   реабілітацію та реінтеграцію 250 осіб.

У Центрі реінтеграції перебувало 22 особи, яким були надані послуги ночівлі – 3696 ліжко-днів, харчування – 3696 обідів, одяг та взуття – 68 шт., інформаційні – 36 послуг.

У Центрі соціальної адаптації звільнених осіб пройшло реабілітацію 174 особи, яким  були надані такі соціальні послуги:

–         соціально-побутові, інформаційно-консультативні та надано тимчасове житло – 174 особам;

–         повернено в сім’ю – 8 осіб;

–         оформлено в Будинок ветеранів – 6 осіб;

–         направлено до міського Центру зайнятості – 2 особи;

–         працевлаштовано – 2 особи;

–         направлено на лікування та проліковано – 33 особи, на медичне обстеження – 174 осіб.

У Будинку нічного перебування  перебувало  54 особи.

З клієнтами проводиться реабілітаційна робота по поверненню їх до нормального повноцінного життя та здійснюється соціальний супровід. З ними підписуються угоди про надання соціальних послуг. 

В осінньо-зимовий період здійснюється заготівля картоплі, овочів, фруктів та консервації для організації харчування підопічних.

Громадяни, які звертаються до Центру, направляються в міську лікарню для проходження медичного огляду безкоштовно.

До Комплексу звертаються звільнені особи, які потребують допомоги – 9 особам надано інформаційно-консультативні послуги, послуги психолога, допомогу одягом та взуттям.

Працівники  Комплексу приймають участь у соціальному патрулюванні, яке проводиться по вулицях міста. Організовано 106 рейдів, якими виявлено 51 бездомна особа.

Завдяки тісній співпраці працівників Комплексу з іншими структурними підрозділами Центру соціальних послуг, громадськими і релігійними організаціями міста вдається забезпечувати людей, які опинилися в складних життєвих обставинах, різними соціальними послугами. Відділення благодійної діяльності надає допомогу клієнтам Центру одягом, взуттям, продуктами харчування. За необхідності видаються талони на послуги лазні та перукаря. Допомогу медикаментами надає відділення соціально–медичних послуг. Міський осередок Всеукраїнської громадської організації «Соціальна Україна»  надає одяг, взуття, продукти харчування. Черкаський обласний благодійний фонд «Черкащина – територія життя», «Службою милосердя Свято-Успенського храму» надають матеріальну допомогу на потреби Комплексу: побутову хімію та продукти харчування, проводять з клієнтами заняття та роз’яснювальну роботу щодо здорового способу життя,  організовують бездомним особам гаряче харчування два рази в тиждень. Волонтери Уманських  молодіжних громадських організацій «Нова генерація» та «Майбутнє без наркотиків» проводять профілактичну роботу з клієнтами та надають засоби особистої гігієни.

Заходи щодо попередження убивств, самогубств та самоушкоджень

Протягом ІІ півріччя 2016 року в місті проводиться комплекс профілактичних заходів. Активізується робота з малозахищеними верствами населення, одинокими, фріками особами з обмеженими фізичними можливостями по попередженню випадків самогубств та самоушкоджень серед даної категорії громадян. Проводиться інформаційно-роз`яснювальна робота серед учнів шкіл, студентів щодо профілактики зловживання алкоголем, комбінованими наркотичними засобами та впливу наркотичних речовин на стан здоров’я, що може призвести до самогубства та само ушкодження. Проводяться комплексні заходи по боротьбі з бідністю, убожінням соціальною маргіналізацією,  біомаргіналізацією та люмпенізацією населення що накладає певний відбиток на їх психіку та спосіб життя.

В управлінні праці та соціального захисту населення Уманської міської ради в  центрі обліку бездомних осіб з початку 2016 року поставлено на облік 90 осіб, з них виявлено вперше 51 особа.

З метою виявлення бездомних осіб в місті  постійно проводиться соціальне патрулювання, під час роботи якого роздаються буклети з інформацією про Центр та його координати. До цієї роботи залучаються голови квартальних комітетів. За звітний період проведено 106 рейдів, в результаті яких виявлено 51 особу.

Центр співпрацює з МВ ГУНП України в Черкаській області, відділом охорони здоров’я та головами квартальних комітетів, які допомагають спеціалістам  у вирішенні проблем бездомних осіб, а саме:

·        при виявленні бездомних працівники МВ УМВС допомагають доставити їх до приймального відділення міської лікарні, доставлено 4 особи;

·        голови квартальних комітетів допомагають виявити бездомних осіб в під’їздах, базарах, у підвальних приміщеннях, виявлено 11 осіб.

Структурні підрозділи управління праці та соціального захисту населення забезпечують громадян, що опинилися в складних життєвих обставинах, різними соціальними послугами – це послуги перукаря, лазні, надання матеріальної допомоги, одягу, взуття, консультації спеціалістів.

Бездомним особам, які перебувають на обліку в Центрі, надані соціальні послуги до їх потреб, а саме:

–          51 особі вперше видано посвідчення про взяття на облік бездомних осіб;

–         10 особам відновлено документи;

–         8 особам оформлено пенсію;

–         6 осіб оформлено в Будинок ветеранів;

–         62 особам надана допомога одягом і взуттям;

–         48 особам надана допомога продуктами харчування;

–         16 осіб одержали талони на лазню;

–         15 осіб одержали талони в перукарню;

–         33 особи влаштовано до медичного закладу;

–          85 особам надана консультація практичним психологом.

З метою запобігання переохолодженню, загибелі бездомних осіб в зимовий період та у період надзвичайних ситуацій створено оперативний штаб з питань координації роботи структурних підрозділів управління праці та соціального захисту населення. 

В осінньо-зимовий період створюються пункти обігріву, додаткові місця для ночівлі та обігріву бездомних, облаштовується пункт гарячого харчування, збільшується кількість рейдів соціального патрулювання. Створено банк одягу зимового асортименту, засобів та приладів для обігріву бездомних осіб на випадок надзвичайних ситуацій.

При виконкомі міської ради працює координаційна рада з розв’язання проблем, пов’язаних з наданням допомоги бездомним та звільненим особам. На засіданнях координаційної ради вирішуються питання соціального захисту бездомних осіб, проводиться обмін досвідом роботи, розглядаються та затверджуються додаткові заходи на осінньо-зимовий період.

Заходи щодо попередження загибелі людей від пожеж та інших джерел вогню.

Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради спільно з Уманським РВ Управлінням ДСНС України у Черкаській області в ІІ півріччі 2016 року провели обстеження суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з приготування та реалізації продуктів харчування (малі архітектурні форми, мобільні кав’ярні) з використанням балонів зрідженого газу в місцях масового скупчення людей. За результатами обстежень з приватними підприємцями проведено роз’яснювальну роботу щодо усунення виявлених порушень при використанні газових установок в місцях масового скупчення людей.

Заходи щодо попередження травмування і загибелі людей внаслідок випадкових падінь.

Спеціалісти управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради проводять обстеження щодо забезпечення наявності та справності  кришок люків на колодязях мереж водо-, теплопостачання та водовідведення. Не допускають випадків проведення робіт на будівельних і монтажних майданчиках, на висоті, в колодязях та траншеях при відсутності загорож і знаків безпеки. Інформують комунальні служби щодо забезпечення посипкою тротуарів та пішохідних доріжок на вулично-шляховій мережі та  прибудинкових територіях піщаними і соляними сумішами. Своєчасного прибирання снігових заметів та льодових утворень на покрівлях будівель та споруд.

Заходи щодо попередження дитячого травматизму.

Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради спільно з службами проводить перевірки стану ігрових та спортивних майданчиків в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах, парках, прибудинкових територіях та місцях відпочинку на відповідність їх вимогам безпеки. Забезпечує проведення заходів щодо попередження насильства в сім'ї. Вживає заходів спрямованих на запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, виявлення осіб, які залучають дітей до протиправної діяльності, здійснюють продаж спиртних напоїв і тютюнових виробів неповнолітнім особам, із забезпеченням своєчасного повернення таких дітей у сім'ї та навчальні заклади за місцем проживання, посилює їх соціальну та правову опіку.

В дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах з ініціативи управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради постійно на батьківських зборах проводиться  роз’яснювальна робота з батьками щодо профілактики травматизму невиробничого характеру серед дітей. Проведено бесіди з учнями щодо безпечного користування електричними приладами та профілактики електротравматизму. У майстернях перед уроками праці проводяться з учнями інструктажі з техніки безпеки та безпеки життєдіяльності.

За рекомендацією Міжнародної організації праці, в 2016 році управлінням праці та соціального захисту населення Уманської міської ради в квітні проведено Всесвітній день охорони праці, а також конкурс малюнка очима дітьми, на тему: «Стрес на робочому місці: колективний виклик».

В управлінні праці та соціального захисту населення Уманської міської ради діє відділення організації та надання соціальних послуг, в тому числі учасникам АТО, їх сім’ям та внутрішньо переміщеним особам Центру соціальних послуг. Головним завданням фахівців є соціальна робота щодо здійснення обстеження сімей які знаходяться в складних життєвих обставинах та надають їм необхідні соціально-психологічні послуги постійно.

Заходи щодо попередження інших нещасних випадків.

         Протягом звітного періоду в місті здійснюється контроль за утриманням житлових будинків, будівель соціально – культурного призначення в належному технічному стані.

         Ремонтно-експлуатаційні управління міста разом з спеціалістами охорони та умов праці управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради проводять обстеження житлових будинків, дошкільних навчальних закладів, загальноосвітніх навчальних закладів. В разі необхідності готують матеріали щодо усунення виявлених порушень.

         На осінньо-зимовий період ремонтно-експлуатаційними управліннями міста в повному обсязі заготовлюється посипковий матеріал (пісок) для виконання заходів попередження травмування людей під час ожеледиці.

ПАТ “Уманьгаз” та спеціалісти управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради постійно проводять перевірки з метою виявлення можливих порушень при користуванні газом у побуті, (малі архітектурні форми, мобільні кав’ярні), у тому числі несанкціонованих підключень газових приладів. Під час проведення планово-технічного та технічного обслуговування абонентів відключаються від газопостачання газові прилади і обладнання, що знаходиться в аварійному стані, газові прилади та обладнання з відводом продуктів згорання в димові канали, власники яких не забезпечили їх своєчасне обстеження, проводяться повторні інструктажі з власниками квартир та будинків, приватними підприємцями з питань дотримання правил безпеки використання газу та газових установок.

Заходи з організації навчання населення з питань безпеки життєдіяльності

Управління праці та соціального захисту населення Уманської ради щомісячно проводить засідання клубу «Надвечір’я». В рамках клубу фахівці надають роз’яснення і відповідають на питання щодо навчання населення з питань безпеки життєдіяльності, ознайомлюють з правилами пожежної безпеки, безпеки дорожнього руху та правил поводження з невідомими предметами. На навчаннях розповсюджуються методичні матеріали та пам’ятки, а також розглядаються  інші питання що турбують мешканців міста.

Інформаційне забезпечення.

Управлінням праці та соціального захисту населення Уманської міської ради з населенням через засоби масової інформації, під час лекцій, семінарів і зустрічей в консультаційних пунктах та на підприємствах проводиться навчання й інформування з питань безпечної життєдіяльності та профілактики  травматизму невиробничого характеру.

Протягом ІІ півріччя 2016 року управлінням праці та соціального захисту населення іншими відділами та службами Уманської міської ради, РВ Управління ДСНС України у Черкаській області, Уманським ВП ГУНП в Черкаській області подано більше 95 інформувань в засобах масової інформації. Проведено 8 прес – конференції, 14 семінарів, 12 нарад, 102 лекції та 2398 бесід з питань безпечної життєдіяльності населення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *