Догляд за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу

06 грудня 2016 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким вносяться зміни до інших Законів України зокрема до статті 5 Закону України «Про психіатричну допомогу» в частині надання грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним.

         Даними змінами передбачено, що з 01 січня 2017 року розмір допомоги розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім’ї та середньомісячним сукупним доходом сім’ї за попередні шість місяців, але не може бути більше, ніж прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць 1544 грн. (було не більше, ніж мінімальна заробітна плата (в грудні 2016 року – 1600 грн.).

З 14 грудня передбачено єдиний підхід у врахуванні доходів сім’ї для визначення права на призначення допомоги.

Для фізичних осіб – підприємців, які вибрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи враховувати дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, чинного на відповідний місяць, які є платниками єдиного податку другої групи – трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, які є платниками єдиного податку третьої групичотирьох розмірів прожиткового мінімуму.

Документи необхідні для призначення допомоги:

– заява;

– документ, що посвідчує особу;

– декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї);

– довідки про наявність та розміри земельних ділянок;

– копія довідки до акта огляду МСЕК;

– висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби постійного стороннього догляду.

Допомога на догляд призначається на шість місяців.

З метою спрощення процедури подання документів громадянами, вилучено довідку про склад сім'ї із переліку необхідних документів. Інформація про склад сім'ї заявника зазначатиметься в декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги.

                   За більш детальним роз’ясненням звертатися в управління праці та соціального захисту населення за адресою: вул. Садова, 9, каб. № 1, 1А тел.  3-68-42, 3-73-16.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *