Подяка волонтерам

05 грудня 2016 року, в день, коли в усьому світі відзначають День волонтерів, людей доброї волі привітали та відзначили в Умані. За круглий тематичний стіл запросили представників найактивніших волонтерських організацій, які здійснюють свою діяльність на громадських засадах та спрямовують її на допомогу іншим людям.

Від імені міського голови і громади міста волонтерів привітала заступник міського голови Жанна Лозінська. Вона зазначила, що волонтери – це цвіт нації, кращі люди громади, вони не проходять повз чужу біду, люди, які роблять величезний внесок у захист України і віру людей у добро. На виконання Закону України «Про волонтерську діяльність», «Про соціальні послуги», в місті проводиться цілеспрямована робота щодо розвитку та удосконалення волонтерської доброчинної діяльності серед молоді, пенсіонерів, працівників соціальної сфери, міськрайонної організації Товариства Червоного Хреста, залучаючи до цієї діяльності працівників різних галузей: освіти, культури, охорони здоров’я, побуту та зв’язку.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Галина Кучер поінформувала про те, що всього в місті працює більше 20 громадських волонтерських організацій різного спрямування. Вони надають різні види послуг особам, які перебувають в складних життєвих обставинах та потребують додаткового захисту: ветеранам війни і праці, інвалідам, одиноким непрацездатним громадянам, малозабезпеченим сім’ям з дітьми, учасникам АТО  та їх сім’ям, внутрішньо переміщеним особам та іншим потребуючим.

В місті працюють  волонтерські організації «До Перемоги», «Разом», «Допомога армії» при громадській організації «Закон і справедливість», волонтерські осередки ««За Україну»», «Єднаймося», «Захисникам Вітчизни»,  Служба «Милосердя» Свято-Успенської парафії м. Умань, які організовують роботу по наданню допомоги військовослужбовцям в зоні АТО та їх родинам:  

Уманська міська громадсько-волонтерська організація «Разом» налагодила зв'язок з українською діаспорою в різних країнах ( групою «Тарагона», та іншими), які надають допомогу одягом, взуттям, предметами першої необхідності не тільки військовослужбовцям в зону АТО, а також і їх родинам.

Волонтерський центр «До Перемоги» відправляють адресні посилки, забезпечують бійців предметами першої необхідності, термобілизною, взуттям,  одягом, військовою формою,  ліхтариками, рюкзаками, тактичними рукавицями, продуктами харчування, чай, кавою, солодощами, ліками та вітамінами, пральним порошком.

Центр допомоги армії при ГО «Закон і справедливість» виготовляє маскувальні костюми «Кікімора», сітки, нашоломники, пристосування для розмінування та зняття розтяжок різних моделей.

Волонтерами громадської організації ВГОІ «Союз Чорнобиль України» відправляються вантажі в зону АТО (продукти харчування, одяг, взуття, медикаменти, бензопили, сокири).

Волонтери Центру волонтерського руху, що створений при Раді ветеранів війни  і праці та 5 клубів ветеранів зібрали в зону АТО консервацію, одяг, в’язані власноруч шкарпетки.

Щодо волонтерських організацій, які тісно співпрацюють зі структурними підрозділами управління праці, то їх допомога полягає в наступному: під час благодійних обідів, що організовуються для найменш захищених верств населення волонтери допомагають в доставці пенсіонерів та інвалідів, допомагають хворим одиноким людям, які потребують збору урожаю, доставки спеціальної літератури (касети для сліпих), роботи на подвір’ї, забезпечення паливом (рубка дров, перенесення вугілля).

При відділенні благодійної діяльності Центру соціальних послуг працює пункт збору речей та лишків сільськогосподарської продукції, до якого щорічно надходить від фізичних осіб та благодійних фондів одяг та взуття, якими забезпечуються малозабезпечені категорії громадян та внутрішньо переміщені особи.

Щорічно проводяться благодійні акції по збору коштів для надання допомоги малозабезпеченим громадянам міста: „Допоможемо ветерану” «Творімо добро», традиційний збір коштів міським благодійним фондом соціальної допомоги ім. О.М. Коллонтай.

При бібліотечних закладах працює клуб „Добротворець”. Члени клубу обслуговують жителів з обмеженими фізичними можливостями: дітей-інвалідів, людей похилого віку книгами та журналами додому.

При управлінні праці та соціального захисту населення працює сектор позаштатних інспекторів, які надають допомогу у виявленні громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, про що інформують управління для надання необхідної допомоги та підтримки.  

Для поліпшення медичного обслуговування інвалідів війни в міській лікарні виділено 4 палати на 6 ліжок, працюють аптеки, аптечні пункти та кіоски з обслуговування ветеранів війни, праці та інвалідів.

Управлінням координується робота 17 громадських організацій інвалідів та ветеранів, Реабілітаційно-спортивного клубу „Умань”.

В місті Умань створені при всіх вищих та середніх навчальних закладах волонтерські загони, які  беруть активну участь в  заходах міста.

Волонтерські загони Уманського педагогічного університету та Уманського професійно-аграрного ліцею надають шефську допомогу підопічним Будинку милосердя та Будинку ветеранів, щомісячно їх провідують, вітають із знаменними датами, вручають подарунки, надають посильну допомогу по впорядкуванню території.

Учнівські та студентські волонтерські загони щорічно долучаються до проведення благодійної акції «Серце до серця» з метою забезпечення дитячих лікарень якісним медичним обладнанням. Цього року зібрано коштів у сумі 7037 грн.

В школах міста 14 волонтерських загонів опікуються турботою про ветеранів війни та праці в своїх мікрорайонах, проводять просвітницьку роботу  по вихованню поваги  та гуманного ставлення  до пенсіонерів, ветеранів війни і праці, почуття милосердя та доброчинності.  Їх обов’язки – регулярно відвідувати людей поважного віку та надавати їм посильну допомогу. Не обходять вони своєю увагою і дітей з малозабезпечених сімей.

Працівниками управління праці та соціального захисту населення придбано 80 матраців для військовослужбовців в/ч А 2012 на суму понад 10 тис.грн., організовано збір коштів в міський фонд ім. О.М.Коллонтай, за рахунок яких надано матеріальну допомогу сім’ї з Криму та внутрішньо переміщеним особам зі східних регіонів України на суму 4,0 тис.грн., залучено понад 8 тон  гуманітарної допомоги, за рахунок якої забезпечено сім’ї вимушених переселенців та учасників АТО одягом, взуттям, меблями, засобами гігієни, збираються  продукти харчування для доставки  в зону АТО.

Учасники круглого столу виступили з презентаціями діяльності своїх організацій, запропонували об’єднати зусилля, створивши єдиний міський інформаційний волонтерський портал та ефективніше організовуватися на допомогу тим, хто цього потребує.  Серед пропозицій також було рекомендовано закладам освіти частіше запрошувати волонтерів діючих організацій для популяризації волонтерського руху серед дітей і молоді, сприяти патріотичному вихованню підростаючого покоління.

За поданнями керівників волонтерських штабів та організацій, представники добровольчих об’єднань були відзначені Подяками міського голови і громади міста Умані.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *