Виїзний семінар з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я і пенсійного законодавства ЧОО ВГОІ «Союз Чорнобиль України»

18 жовтня 2016 року в Умані на базі управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради працював виїзний семінар з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я і пенсійного законодавства  ЧОО ВГОІ «Союз Чорнобиль України». Представники громадського активу області обговорили з фахівцями актуальну ситуацію соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та інвалідів.

Заступник директора Департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА – начальник управління фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку  Олександр Павлюк детально поінформував присутніх про стан виплат та реалізацію заходів у сфері соціального захисту чорнобильців, медичне забезпечення та наголосив на необхідності тісної співпраці громадських організацій з офіційною владою в питанні контролю витрачання коштів та їх ефективного розподілу.  

Детально розповіла про роботу управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради щодо соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи начальник управління Галина Кучер. Так, за наданою інформацією, в Умані проживає 713 осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, з яких  432 учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, з них: І категорії – 126 осіб, ІІ категорії –  199 осіб, ІІІ категорії – 107 осіб. 122 постраждалих, з них І категорії – 21 особа, ІІ категорії – 46 осіб, ІІІ категорії – 55 осіб. Під опікою соціальної сфери 95 дітей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з яких 1 дитина-інвалід внаслідок аварії на ЧАЕС та  59 вдів ліквідаторів ЧАЕС.

Міською радою затверджено програму дій щодо кардинального поліпшення медичного, побутового обслуговування учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та дітей-чорнобильців на 2014-2016 рр.  Підписано Меморандум про взаємодію і співпрацю виконавчого комітету Уманської міської ради із міською організацією інвалідів "Союз Чорнобиль України". Відповідно до міської програми соціальної допомоги «Турбота» на 2014-2020 роки з міського бюджету виділено кошти для забезпечення статутної діяльності міської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» (в 2016 році – 29,5тис.грн.);матеріальної підтримки чорнобильцям (16650,00 грн.); для дітей – безкоштовне харчування в дошкільних навчальних закладах (21 дитина на суму 2,9 тис. грн. щомісячно);оздоровлення в літньому таборі санаторного типу «Мрія» Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок», забезпечення дітей постраждалих від ЧАЕС новорічними подарунками ( 1200,00 грн.);щомісячні виплати сім’ям на кожну дитину, батьки яких стали інвалідами внаслідок аварії на ЧАЕС І або ІІ групи. Також передбачено: надання пільг з послуг зв’язку,  (на ці цілі в 2016 році з міського бюджету виділено кошти в сумі 212,8 тис. грн.);відшкодування постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи І, ІІ категорії один раз на рік вартості проїзду міжміським транспортом відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.  

 Відповідно до рішення виконкому, 42 підприємства міста надають шефську допомогу 213 чорнобильцям.

В місті працює координаційна рада з роботи з постраждалими від Чорнобильської катастрофи, що дає можливість узагальнювати, вирішувати всі проблемні питання та залучати волонтерів для надання допомоги цій категорії громадян.

В поліклініці відкрито кабінет по обслуговуванню громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, в неврологічному відділенні міської лікарні облаштовано палату для інвалідів-чорнобильців за рахунок спонсорських коштів.

З 1 серпня 2015 року  в збільшених розмірах виплачується грошова компенсація вартості продуктів харчування для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи в Черкаській області і становить для 1 категорії – 394,80 грн., для 2 категорії – 197,40 грн. щомісячно.

Ліквідатори аварії на ЧАЕС безкоштовно забезпечуються санаторно-курортними путівками, в 2015 році оздоровлено 23 чорнобильця, в 2016 році забезпечено санаторно-курортними путівками 38 інвалідів-чорнобильців.

В 2016 році виділено кошти з обласного бюджету в сумі 226,522 тис. грн. (з них 193,0 тис. грн. на аптечну базу, 33,5 тис. грн. на зубопротезування). Рішенням сесії Черкаської обласної ради від 12.10.2016 року на пільгове медичне обслуговування громадянам постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС додатково виділено кошти в сумі 15,3 тис. грн.

За ініціативи міського голови Цебрія О.В., Уманська міська рада 25.05.2016 року внесла зміни до міської програми «Турбота», які передбачають надання пільг на безкоштовний проїзд окремим категоріям громадян, які згідно чинного законодавства України мають право пільгового проїзду у міському пасажирському транспорті (крім таксі) та виділено кошти з міського бюджету в сумі 1,5 млн.грн. Крім того, без відшкодування коштів перевізниками міста на всіх автобусних маршрутах здійснюється пільгове перевезення інвалідів війни, учасників бойових дій, інвалідів з числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС І, ІІ категорії, членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції, інвалідів по зору І, ІІ групи, супроводжуючих осіб інвалідів 1 групи по зору.

Галина Михайлівна Кучер високо оцінила роботу  міської  організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» під керівництвом Юрія Березовського. Організація проводить велику виховну і патріотичну роботу в освітніх установах, організовує багато заходів з дітьми, випускає меморіальні книги, активно займається волонтерством, допомагає бійцям в зоні АТО.  Саме за ініціативи цієї організації встановлено за спонсорські кошти пам’ятник жертвам Чорнобиля «Чорнобиль 1986».

Виступаючі на семінарі фахівці і представники різних районів області обговорили питання медичного забезпечення ліквідаторів і постраждалих від аварії ЧАЕС, санаторно-курортного лікування, необхідності внесення змін до статутів згідно Закону України «Про громадські об’єднання».

Голова ЧОО ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Микола Івасенко та присутні на семінарі відзначили надзвичайно велику роботу, яку в місті Умань здійснюють в галузі соціального захисту населення, особливо «чорнобильців», співпрацю влади і громади у цьому питанні та великі можливості для оздоровлення і реабілітації  за місцем проживання на базі Реабілітаційного комплексу для людей з особливими потребами. Він також вручив Почесні грамоти за великий особистий внесок в справу соціального захисту постраждалих внаслідок ЧАЕС уманчанам – начальнику управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Галині Кучер, головам Уманської міської та районної організацій «Союз Чорнобиль України» Юрію Березовському та Петру Сороці.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *