До Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми.

Приблизно 82,000-200,000 дітей, які знаходяться у державних інституціях України є особливо уразливими для торгівлі людьми, такий висновок оприлюднено в Звіті Держдепу США щодо ситуації з торгівлею людьми в Україні за 2016 рік. Взагалі Україна знаходиться  у Групі 2 (Контрольний список) вже четвертий рік поспіль. Ситуація значно загострилася тим, що конфлікт на сході України, який живиться агресією Росії, змусив змінити місце проживання  майже два мільйони людей, і це населення є особливо уразливими для експлуатації. Були повідомлення про викрадення жінок і дівчат із зони конфлікту для використання у торгівлі людьми з метою сексуальної та трудової експлуатації. Протягом звітного періоду, різні джерела, у тому числі спеціальна Моніторингова Місія ОБСЄ в Україні, повідомляла, що діти у віці 15 років продовжували брати участь в активних боях у складі комбінованих російсько-сепаратистських угрупувань.

Стаття 149 Кримінального кодексу України забороняє всі форми торгівлі людьми і передбачає  покарання від трьох до 15 років позбавлення волі, яке в достатній мірі є жорстким і сумірним  з покараннями за інші тяжкі злочини.

Уряд схвалив національний план дій на 2016-2020 роки у лютому 2016 року, і міністерства підписали спільний наказ щодо створення єдиної бази статистичних даних про випадки торгівлі людьми. Уповноважені органи розробили цілий ряд інформаційних кампаній, зокрема, орієнтованих на молодих людей, які шукають роботу за кордоном.

29 липня в Управлінні праці та соціального захисту населення Уманської міської ради  відбулося засідання круглого столу з нагоди відзначення Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми. Фахівці галузей соціального захисту освіти, охорони  здоров’я, обговорили ситуацію з інформуванням та роз’ясненням основних засад протидії торгівлі людьми в Умані.  Як повідомила головний доповідач, спеціаліст відділу координації надання соціальних послуг Олена Задорожна, в м. Умань діє соціальна програма протидії торгівлі людьми на період 2015 – 2020 роки., затверджена рішенням Уманської міської ради. Метою програми протидії торгівлі людьми на період 2015 – 2020 роки є запобігання торгівлі людьми, підвищення ефективності переслідування осіб, які вчиняють пов’язані з нею злочини або сприяють їх вчиненню, а також захист прав осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та надання їм допомоги.

Додаткову інформацію, методичні матеріали або консультацію щодо заходів по протидії торгівлі людьми можна отримати в Управлінні праці та соціального захисту населення, вул. Садова, 9 кабінет 27. Тел.: 5-05-47

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *