ВОГОНЬ ПАМ’ЯТІ ПО-УМАНСЬКИ

Газета Організації ветеранів України

«ВЕТЕРАН УКРАЇНИ»

№ 13-14

Липень 2016

23-24 ЧЕРВНЯ ц.р. в м.Умані під керівництвом голови ради Організації ветеранів України Петра Цибенка відбувся збір вете­ранських активістів м.Києва, Київської. Кіровоградської, Миколаївської, Одеської та Черкаської областей, при­свячений вшануванню подвигів воїнів Червоної Армії на початку Великої Вітчизняної війни 1941 -1945рр. та відзначенню 110-ї річниці з дня народження двічі Героя Радянсь­кого Союзу генерала армії Івана Даниловича Черняховського.

Його учасники взяли участь в засіданні клубу уманських ветеранів «Надвечір'я», в ході якого заслухали доповідь заступника міського голови Ольги Радченко, яка, зокрема, сказала: «Вагомий внесок в розгром німецько-фашистсь­ких загарбників внесла Україна. Про це свідчать хоча б такі факти: за кількістю удостоєних звання Героя Радянського Союзу та інших бойових нагород українцям та вихідцям з України належить друге місце; вони ж очолювали більшість фронтів, були широко представлені серед воєначальників. Одним із видатних полководців того часу був і наш земляк, генерал армії Іван Черняховський, сто десяту річницю з дня народження якого ми будемо відзначати 29 червня.

Віддати данину пам'яті тим, хто не повернувся з війни, — священний обов'язок нащадків. І цього дня ми зга­дуємо всіх, чиє життя забрала війна.

Сьогодні поруч з нами ще живуть ветерани, але їхні лави рідшають з кожним днем. Тому турбота про них – це святий обов'язок і справа честі держави і суспільства в цілому.

В місті налічується 24 тисячі пенсіонерів, серед них понад дві тисячі ветеранів війни, в тому числі 348 інвалідів і 734 учасники бойових дій, 469 сімей загиблих (помер­лих) ветеранів війни.

В місті проживає 2 визволителі Умані: Копилов Федір Романович, Скамський Тадеуш Володимирович, які нагороджені відзнакою міської ради «За заслуги перед містом».

Міська влада постійно переймається проблемами ветеранів та інвалідів війни. Відповідно до програми соціальної допомоги „Турбота" міською радою виділяються кошти для надання додаткових соціальних пільг. Ветерани війни та інваліди на 100 % забезпечені засобами реабілітації, вони отримують безкоштовні санаторно-курортні путівки, лікуються в госпіталях, отримують соціально-реабілітаційні послуги. Щорічно з міського бюджету виділяються кошти на пільгові ліки та зубопротезування ветеранам війни.

Для поліпшення медичного обслуговування інвалідів війни в міській лікарні виділено 4 палати на 6 ліжок, працюють соціальні аптеки, аптечні пункти та кіоски з обслуговування ветеранів війни, праці та інвалідів з 10 % знижкою вартості ліків.

Перевізники всіх форм власності безкоштовно перевозять на міських маршрутах інвалідів війни та учасників бойових дій без відшкодування коштів та обмеження в кількості осіб. І це не повний перелік послуг, що надаються нашим ветеранам».

— Про те, що на уманщині ніколи не згасне вогонь пам'яті про подвиги захисників і будівничих Батьківщини, — зазначив Петро Цибенко, — свідчить і те, що ветеранські організації, міська та районна влада доводять це на ділах, а не на словах. Коротко кажучи, чим далі від Києва – тим люди мудріші.

Зокрема, під час засідання клубу «Надвечір'я» його учасники привітали Галину та Івана Лопушанів зі смарагдовим весіллям.

А уманському реабілітаційному ком­плексу для людей з особливими потре­бами «Гармонія» може позаздрити навіть столиця України.

— Двоповерховий реабілітаційний комплекс, який розміщений в будівлі колишньої офіцерської їдальні, — повідомила його засновниця, начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, Заслужений працівник соціальної сфери України, Галина Кучер, — є візитівкою соціального захисту міста Умані і області, де люди отри­мують курси реабілітаційних послуг, рівнозначних санаторним. Тут є соці­ально-медичне відділення, в якому надають послуги інвалідам та ветеранам праці.

В реабілітаційному комплексі працюють кабінет масажу з ліжком «Нуга Бест», фітобар, тренажерний зал та кімната від­починку. Водне відділення обладнане душем Шарко, висхідним та лазерним душем, джакузі, плавальним басейном, сауною, інфрачервоною кабіною, функціонує кріосауна, соляна кімната, апарат для психотерапії. З групою відвідувачів психолог здійснює психотерапевтичну корекцію та курс ароматерапії, проводить перегляди кінофільмів, заняття з бальних танців, заходи до всіх релігійних та державних свят. Організовано й одноразове гаряче харчування. Тричі на тиждень відвідувачам надаються інформаційно-консультативні послуги з питань соціальної допомоги, пільг та пенсійного забезпечення. Реабілітаційний комплекс став своєрідним центром спілкування ветеранів. В ньому діють 5 клубів за інтересами, Університет третього віку «Дивосвіт», проводяться шахово-шаш­кові турніри, змагання з тенісу.

Єдиний в області Реабілітаційний комплекс для людей з особливими по­требами ми будували всією громадою, – пояснила Галина Михайлівна, – і він отримав спеціальну відзнаку в Конкурсі кращих практик місцевого самоврядування, проведеного в рамках Програми Ради Європи. Соціально-реабілітаційні послуги для людей з особли­вими потребами надаються за направленнями Управління праці та соціаль­ного захисту населення Уманської міської ради.

До речі, ветерани підтримують добрі стосунки і з підприємцями. Так, як пові­домив перший заступник голови ради ветеранів Уманського району Юрій Діхтяренко, директор приватно-орендного підприємства «Уманський тепличний комбінат», заслужений працівник сільського господарства України, член пре­зидії ради ветеранів району Микола Гордій передплатив для фронтовиків та активістів 100 примірників газети «Ветеран України» на друге півріччя цього року.

Ветерани відвідали музей Івана Черняховського в селі Оксанино Уманського району, в якому він народився, й поклали квіти до його пам'ятника як на сільській Алеї героїв, так і до бюста, встановле­ного в сквері його імені в Умані.

Живі квіти поклали й до пам'ятника військовополоненим «Уманська яма» та до гранітного обеліска на честь воїнів 6-ї та 12-ї армій, які вели запеклі бої в Уманському районі в серпні 1941 року.

Учасники зборів взяли участь і в науково-практичній конференції на тему: «Бойові дії Червоної Армії на території Черкащини під час Київської оборонної операції в 1941 році».

Володимир КАМЕНЕЦЬКИЙ.

Витяг з газети "Ветеран України" №13-14(531-532) 2016р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *