Удосконалення порядку призначення допомоги одиноким матерям та дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.

Уряд удосконалив порядок призначення допомоги одиноким матерям та дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів. Відповідну постанову Кабінет Міністрів України ухвалив 25 грудня 2015 року.

Документ прийнято з метою приведення у відповідність до норм Закону України ”Про внесення змін до деяких законодавчих актів України порядків призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, та забезпечення своєчасної виплати одержувачам». Зазначений закон, схвалений Верховною Радою України  24 грудня 2015 року, набув чинності з 1 січня 2016 року.

До 01.01.2016 року допомога на дітей одиноким матерям надавалася у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку

Відтепер допомога на дітей одиноким матерям (батькам) надаватиметься у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців (на дітей віком до 6-ти років – максимальний розмір становитиме 1167 грн., від 6-ти до 18-ти років – максимальний розмір 1455 грн., від 18-ти до 23 років – максимальний розмір 1378 грн.).

Якщо одинока мати звернулась за призначенням допомоги із врахуванням доходу в 2015 році і період виплати припадає на 2016 рік, виплата допомоги таким особам продовжується до закінчення періоду призначення із врахуванням підвищеного розміру без їх звернення  до управління праці та соціального захисту населення

Тимчасова допомога на дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, становитиме різницю між 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців (на дітей віком до 6-ти років – максимальний розмір становитиме 583,5 грн., від 6-ти до 18-ти років – максимальний розмір становитиме 727,5 грн.).

До 01.01.2016 року частиною восьмою статті 181 Сімейного кодексу України передбачалося, що розмір тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів не може бути меншим ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

На обліку в управлінні праці та соціального захисту населення перебуває майже 1500 сімей, які отримують зазначені допомоги.   Тільки 8% сімей отримували допомогу на дітей одиноким матерям з врахуванням доходів сім’ї, решта – фіксований мінімальний розмір. Це означає, що деякі сім’ї втратять право на призначення цього виду допомоги, а деякі, навпаки, будуть отримувати допомогу у збільшеному розмірі.

Допомога на дітей одиноким матерям та тимчасова допомога на дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів призначаються кожні шість місяців починаючи з місяця, в якому подано заяву з усіма необхідними документами. В разі відсутності необхідних документів, вони повинні бути подані протягом місяця.

Уряд установив, що для громадян, які звернуться у період січня-березня 2016 року за наданням допомоги одиноким матерям та тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, зазначені допомоги призначаються з 1 січня 2016 року.

Такі громадяни повинні заповнити декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги. Декларація заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї за 6 місяців – з липня по грудень 2015 року.

Особам, які звернуться за призначенням допомоги вперше, вона призначатиметься з місяця звернення і доходи сім’ї визначатимуться за 6 місяців на момент звернення за допомогою.

На сьогодні інформаційно-обчислювальним центром Міністерства соціальної політики України доопрацьовано програмне забезпечення для поновлення виплат зазначених допомог.

За дорученням міського голови Уманським управлінням державної казначейської служби  України  здійснено проведення платежів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної допомоги сім’ям з дітьми, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям інвалідам, допомогу на догляд особам, які проживають разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу за I період січня 2016 року. Платежі проведені в повному обсязі. Заборгованість відсутня. Завдяки тісній співпраці міської влади, депутатського корпусу вдалося здійснити дані виплати одним із перших в Черкаській області.

За більш детальними роз’ясненнями звертайтеся до управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова,9,каб.№ 1,1А,3А або 4та за телефонами 3-68-42, або 3-45-26.