Як враховуються доходи при призначенні субсидії

Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Для призначення субсидії враховуються нараховані особам доходи без врахування податку з доходів фізичних осіб за попередній календарний рік. Відомості про розмір доходів надаються Державною фіскальною службою, Пенсійним фондом, фондами соціального страхування на запити спеціалістів управління.

Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, – двох прожиткових мінімумів, третьої групи – трьох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.

При призначенні субсидії фізичним особам-підприємцям, які обрали загальну систему оподаткування, враховуються доходи, дані про які надходять з Державної фіскальної служби, за попередній календарний рік.

До середньомісячного сукупного доходу пенсіонера враховується розмір пенсійної виплати за місяць, що передує місяцю, з якого призначається субсидія.

Якщо у працездатних осіб дохід менший від прожиткового мінімуму, у розрахунок  субсидії за кожний місяць включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб у відповідному періоді.

Для громадян, які одержують стипендію, соціальні виплати (допомога при народженні, по догляду за інвалідом І групи або особою, яка досягла 80- річного віку, за дитиною-інвалідом до 18 років, інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу), допомогу по безробіттю, компенсаційні виплати фізичним особам, які надають соціальні послуги, враховуються фактичні розміри стипендій та соціальних виплат.

Якщо у громадян значно зменшилися доходи в три попередні місяці в порівнянні з попереднім календарним роком, то за заявою заявника можуть враховуватися доходи за три попередні місяці. В такому випадку заявник подає довідки про доходи всіх зареєстрованих в приміщенні осіб.

До сукупного доходу не враховуються сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, оплата праці членів виборчої комісії, допомога громадських та благодійних організацій, допомога на поховання, одноразова допомога, частина допомоги при народженні дитини та при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово.

Під час призначення субсидії особам, які брали безпосередню участь у проведенні антитерористичної операції, не враховуються  до сукупного доходу отримані ними у період участі у проведенні антитерористичної операції грошове забезпечення, інші виплати і види соціальної допомоги, отримана ними благодійна допомога незалежно від розміру та джерела походження.

За більш детальними роз’ясненнями щодо порядку призначення субсидії звертайтеся до управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова, 9, каб.  № 1, 1А, 3А або 4  та за  телефонами    3-68-42 або 3-45-26.