Про залишок коштів

У зв’язку з підняттям тарифів на газ, електроенергію, опалення багато сімей міста не мають можливості сплачувати за комунальні послуги з сімейного бюджету. Цю проблему, особливо в опалювальний період, можна вирішити завдяки призначенню таким сім’ям  житлової субсидії.

Що таке житлова субсидія? Це різниця вартості комунальних послуг в межах соціальних норм, соціальних нормативів і обсягом визначеного для домогосподарства платежу.

Обов’язковий платіж залежить від доходів членів домогосподарства і його розрахунок проводиться за формулою індивідуально для кожної сім’ї.

З травня 2015 року знято всі обмеження на призначення житлової субсидії. Не впливає на субсидію наявність кількості одиниць транспортних засобів, кількості квартир, будинків, право власності на житло, скасовано подвійний розмір повернення субсидії у разі подання недостовірних даних. Субсидія призначається будь–якій особі, яка зареєстрована в приміщенні, незалежно від того, хто являється власником житла.  Субсидія призначається і тим, хто не працював і не працює.

Вже другий рік житлова субсидія призначається на нормативи споживання послуг і не проводиться звірка їх фактичного використання.

 У разі економії послуг з лічильниками залишок невикористаних субсидійних коштів залишається на рахунку абонента. Ті громадяни, які отримували житлову субсидію минулого опалювального сезону вже відчули суттєву допомогу при  оплаті за послуги з лічильниками. При зверненні  в організації, що надають послуги, заявники дізнаються про суми переплат державних коштів. Це ті кошти, які можна використовувати при сплаті на наступний термін призначення субсидії.

Як проводити оплату обов’язкового платежу?

Члену домогосподарства, на якого призначена житлова субсидія, надходить повідомлення про надання субсидії. В ньому є перелік послуг, соціальна норма їх використання, розмір призначеної субсидії і обов’язковий платіж. Вартість використаних послуг більше соціальної норми сім’я оплачує  самостійно. Тому дуже важливо не вийти за межі соціальних нормативів використання послуг, особливо газу. В цьому ж повідомленні зазначено, що сім’я зобов’язана сплачувати обов’язкову частку плати. При споживанні в об’ємах менших від обов’язкової частки плати, сплачуються фактично спожиті послуги. При використанні послуг на суму, яка не перевищує розмір субсидії, заявник взагалі може не сплачувати за цю послугу.

ПРИКЛАД 1

В жовтні сім’я використала 250 куб. м природного газу, його вартість становить 1079,00 грн. В повідомленні про призначення субсидії вказаний розмір субсидії, який щомісячно надходить в організацію, що надає послугу з газопостачання. Якщо розмір субсидії перевищує 1079,00 грн., заявник може взагалі не сплачувати обовязкову плату.

Як бачимо, для домогосподарства субсидія вигідна. При економному використанні  газу, води, електроенергії на рахунку споживача  залишається сума невикористаних коштів, а при споживанні в межах норми, проводиться оплата лише обов’язкового платежу.

 ПРИКЛАД 2

 Приклад нарахування субсидії. Сім’я з 4 осіб, 2 батьків, які не працювали у 2014 році і 2 неповнолітніх дітей. Площа індивідуального будинку – 100 кв.м. Норма газу для сім’ї в опалювальний період 722 куб.м., його вартість 4472 грн. Обов’язковий платіж для усієї сім’ї 83,55 грн. решта – житлова субсидія. Сім’я використала 450 куб. м газу. Його вартість – 2517,00 грн. Розмір субсидії – 4388,45 грн. Тобто розмір субсидії перевищує вартість використаного газу. Тому сім’я взагалі не сплачує за спожитий газ.

Як визначається норма споживання газу для домогосподарства, яка використовується на опалення житла? Звичайно ця норма залежить від площі житла, а також від кількості зареєстрованих членів домогосподарства. Якщо в будинку проживає одна особа, то для призначення субсидії застосовується площа житла розміром 48,87 кв.м. і на кожну іншу зареєстровану особу вона збільшується на 13,65 кв.м. Відповідно до норми житла проводиться розрахунок використання нормативу газу. Для індивідуального  опалення 1 кв.м. житла застосовується норма газу 7 куб.м., для приготування їжі – 9 куб. м газу на плиту. Також при розрахунку норми газу  застосовується коригуючий коефіцієнт. В жовтні для індивідуальних будинків він становив 1,091, а для багатоповерхових – 0,526.

ПРИКЛАД 3

Норма газу для сім’ї з однієї особи в приватному будинку становить 382,2 куб. м. (48,87х7х1,091 +9 = 382,2). Для двох осіб – 495,47 куб.м.

28 жовтня 2015 року прийнята Постанова Кабінету Міністрів України, якою змінено коригуючі коефіцієнти для розрахунку норми природного газу та електроенергії на потреби індивідуального опалення. З листопада 2015 року для 1-2 поверхових будівель цей коефіцієнт становить  1,091; 3-4 –х поверхових – 0,636; 5 і більше поверхів – 0,429.

Заявникам, які вже отримують субсидію або тільки звертаються за призначенням субсидії з жовтня 2015 року, застосовуються попередні коригуючі коефіцієнти.

Звертаємо увагу осіб, які проживають в двоповерхових будинках і користуються природним газом для опалення. Ви можете звернутися до управління праці та соціального захисту населення за перерахунком субсидії з листопада 2015 року в зв’язку  зі зміною коригуючого коефіцієнта. В результаті перерахунку вам буде збільшено норму природного газу для опалення майже вдвічі.

В зв’зку з підвищенням тарифів на оплату послуг значно зросла кількість звернень за призначенням субсидії. На сьогодні кожна друга сімя нашого міста користується субсидією. Щоденно до управління надходять нові звернення і зростає кількість одержувачів субсидії. З початку 2015 року спеціалістами управління опрацьовано 17 тис. 200 звернень громадян за призначенням та перерахунками субсидії. Для порівняння: протягом 2014 року в управління надійшло 7940 звернень. Середній розмір субсидії в 2014 році становив 177,00 грн., в 2015 році – 350,00 грн., а для сімей, що користуються природним газом для опалення – 1620,00 грн. Повідомлення про призначення субсидії розносять працівники управління та фахівці соціальної роботи за місцем проживання.

За більш детальними роз’ясненнями звертайтеся в управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова, 9 каб. № 1, 1А, 2 або 4, а також за телефонами 3-68-42 або 3-45-26.