Cемінар на тему: «Питання реабілітації стомованих інвалідів»

5 жовтня 2015 року в Реабілітаційному комплексі для людей з особливими потребами відбувся Міжрегіональний  семінар, приурочений  до Всесвітнього дня стомованих хворих на тему: «Питання реабілітації стомованих інвалідів».

З доповіддю про досвід роботи  управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради у сфері  реабілітації інвалідів виступила депутат Черкаської обласної ради , начальник  управління   праці    та соціального захисту населення Уманської міської ради Кучер Г.М.

Про Всесвітній день  стомованих хворих та життя особи зі стомою, досвід на прикладі іноземних держав розповіли головний позаштатний спеціаліст Департаменту з медико-соціальної реабілітації, заступник головного лікаря КЗ «ЧОЦ МСЕ ЧОР» Макаренко С. В. та лікар-психолог  Зубрило А. Ю.

Про роль реабілітації в житті людини з особливими потребами розповіла  сестра медична з соціальної реабілітації м/р МСЕК №3 Бояр В. І.

Голова  Черкаської організації  стомованих хворих «Життя без бар’єрів» Валяєва Леся  Вікторівна поділилася досвідом створення організації. По неофіційному реєстру в Черкаській області налічується понад 300 осіб зі стомою. Розповіла зі свого життя, що стома не є перешкодою для активного життя, народження дітей. Продовжила розповідь голова представництва «Колопласт» в Україні, яка презентувала представництво, що  надає допомогу та проводить навчання по догляду за стомованими хворими та тренінги для медсестер, має свій сайт та «гарячу лінію».

В  обговоренні взяли участь сімейні лікарі, онкологи Уманської,  Маньківської , Христинівської, Жашківської , Монастирищенської  ЦРЛ, а також стомовані хворі, яких  запрошено для участі у семінарі.

По закінченню семінару всім стомованим хворим роздано гуманітарну допомогу (калоприймачі) та роздатковий матеріал.  

За підсумками семінару вивчається питання про передбачення коштів в міському бюджеті для придбання калоприймачів стомованим хворим, яких в м. Умань налічується 5 осіб.

[nggallery id = 143]