Запровадження механізму термінового реагування та послуг сімейного патронату

У рамках співпраці Уманської міської ради, Міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині»  та управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради розпочато апробацію унікального для України проекту «Сімейний патронат: запровадження кращих практик альтернативного догляду дітей, які тимчасово залишилися без батьківського піклування».       

Ключовим аспектом проекту є запровадження механізму термінового реагування та послуг сімейного патронату.

22 вересня 2015 року відбулось урочисте підписання Договору між Уманською міською радою в особі в.о. міського голови, секретаря Уманської міської ради Цебрія Олександра Володимировича та Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині» в особі в.о. директора Кияниці Зінаїди Петрівни  задля об’єднання зусиль з метою запровадження в м. Умані комплексу інноваційних соціальних моделей організації превентивної роботи в громаді, спрямованої на удосконалення системи забезпечення прав дітей, формування відповідального батьківства, підтримки сімей з дітьми та молоді, які опинились в складних життєвих обставинах.

Сімейний патронат – це профілактична послуга, яка як «швидка допомога», дозволяє передати дитину на виховання у професійну патронатну сім’ю, поки фахівці допомагатимуть рідній сім’ї дитини долати складні життєві обставини. Оптимальний термін перебування дитини у патронатній сім’ї визначається окремо по кожному випадку, але не перевищує шести місяців. За цей період мають бути вироблені рішення, які в найбільшій мірі відповідають потребам дитини та її сім’ї.

Досвід довів, що це спільна робота як патронатної сім’ї, так і фахівців соціальної сфери. В той час як дитину забирають з небезпечного середовища і передають на виховання в тимчасову родину, інші фахівці мають з’ясувати, чому батьки не виконують своїх обов’язків, як можна допомогти сім’ї відновити свої функції. Потім оцінюють потреби малюка та чи здатні батьки їх задовольняти. Після цього соціальний працівник вирішує, як саме допомогти сім’ї: знайти роботу для батьків, оформити документи на державні виплати чи допомогу, навчити планувати бюджет родини та опановувати негативні емоції тощо. У штаті такої команди – спеціалісти, які допомагають як дитині, так і дорослим: психолог, медичний працівник, соціальний працівник, юрист та інші.

Реалізація такого проекту в нашому місті дасть можливість допомогти сім’ям з дітьми у складних життєвих обставинах подолати труднощі та захистити права дітей.

[nggallery id = 136]