Круглий стіл на тему: „Перспектива впровадження реабілітації учасників АТО та членів їх сімей”

19 травня 2015р. в м. Умань в Реабілітаційному комплексі для людей з особливими потребами відбувся круглий стіл на тему: „Перспектива впровадження реабілітації учасників АТО та членів їх сімей” за участю  директора Міжнародного фонду «Євро Азія » – Іващенка Олексія Юрійовича, директора регіонального центру адаптації військовослужбовців- Московчука Юрія Антоновича, менеджера проектів ОБСЄ в Україні по медико-психологічній реабілітації та соціальному захисту- Гладкого Олександр Миколайович, начальника служби психологічної реабілітації громадської організації «Ліга офіцерів» при МО- Арнаутової Вікторії Володимирівни, провідного спеціаліста відділу адаптації військовослужбовців звільнених в запас Міністерства соціальної політики України- Венгера Бориса Петровича та практичних психологів м. Умань

Розпочала засідання заступник міського голови Кирилюк Людмила Миколаївна і розповіла присутнім про пільги та соціальні гарантії, які надаються міською радою відповідно до  програми „Турбота”.

Начальник управління праці та соціального захисту населення, депутат Черкаської обласної ради Кучер Галина Михайлівна розповіла про роботу управління щодо соціального захисту учасників АТО, підсумки та пріоритетні завдання. Вона зазначила, що на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення Уманської міської ради перебуває 5 сімей загиблих військовослужбовців в ході проведення антитерористичної операції в східних областях України та 96 родини учасників АТО.

Міською програмою «Турбота» на 2014-2020 роки  5 сім’ям загиблих та 96 родинам учасників АТО надається 100-відсоткова знижка на оплату житлово-комунальних послуг в межах норм споживання, відшкодування коштів за поховання загиблих учасників АТО та спорудження надгробку (по 10,95 тис. грн. на кожне поховання). Членам сімей загиблих учасників АТО надається безкоштовний проїзд на всіх без винятку міських автобусах.

Сім поранених учасників АТО прийшли медичне обстеження та лікування в госпіталях та медичних закладах України.

За кошти міського цільового фонду по мобілізації придбано  санаторно-курортну путівку в ДП «Клінічний санаторій «Хмільник» для пораненого військовослужбовця в ході проведення АТО та 1особі виділено кошти в сумі 4950,0 грн. на лікування, надано  соціально-реабілітаційні послуги 2 учасникам АТО в Реабілітаційному комплексі для людей з особливими потребами, двоє поранених забезпечені  технічними та іншими засобами реабілітації.

Здійснюється соціальний супровід сімей загиблих та родин учасників АТО, надається психологічна допомога.

Працює пункт психологічної допомоги із залученням студентів Уманського державного педагогічного університету ім. П.Тичини, які здобувають вищу освіту за напрямом «практична психологія» (спільний наказ управління праці та соціального захисту населення, відділу освіти, Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді від 12.03.2014 р.  № 26/57/36).

Управління праці та соціального захисту населення є координатором всіє реабілітаційної роботи.

За направленням управління надаються соціальні та реабілітаційні послуги у всіх структурних підрозділах Центру соціальних послуг, який щорічно обслуговує майже 14,0 тис. осіб.

Ми пишаємося здобутками в сфері реабілітації, яку здійснюють 3 Центри реабілітації, в тому числі Реабілітаційний комплекс для людей з особливими потребами, який надає соціально-реабілітаційні послуги понад  1,5  тис осіб.

Комплекс має відзнаку Ради Європи і, за дорученням голови облдержадміністрації Ткаченка Ю.О., є базою для реабілітації поранених учасників АТО області.

В Комплексі працює практичний психолог, який з групою осіб  проводить психотерапевтичну корекцію, тренінги, рольові вправи.

Надаються послуги з соціально-побутової, соціально-медичної, психологічної, психотерапевтичної, соціально-психологічної реабілітації.

Працює відділення фізіотерапевтичних процедур та  водне відділення з сучасним обладнанням, що на практиці гості могли побачити в стінах Реабілітаційного комплексу.

Про державні гарантії учасникам АТО розповів провідний спеціаліст відділу адаптації військовослужбовців звільнених в запас Міністерства соціальної політики Борис Венгер .

Учасники засідання обговорили актуальні питання соціального захисту населення в умовах сьогодення та намітили перспективні плани подальшої співпраці.

По закінченню засідання був проведений тренінг з професійними психологами щодо надання психологічної допомоги учасникам АТО.

[nggallery id = 10]